Kako funkcionišu internet prevare?

09/04/2021 20:34

Kako funkcionišu internet prevare?

Internet je izvor informacija, zabave, edukacije, ali i prevara. Ovakve varke su uglavnom na engleskom jeziku, što korisnicima iz Srbije olakšava uočavanje istih. Međutim, postoje i one u vidu SMS poruka. Nadležni tvrde i da su se sa pandemijom koronavirusa prevare utrostručile.

Američka Agencija za kibernetičku bezbednost i bezbednost infrastrukture (CISA – Cybersecurity and Infrastructure Security Agency) objavila je publikaciju u kojoj navode na šta treba paziti. Iz ove agencije navode da posebnotreba biti oprezan pri otvaranju elektronske pošte koja je praćena nekim dodatkom u prilogu ili hipervezom u vezi sa COVID-19, a isto tako treba biti vrlo obazriv i kada se radi o molbama ili pozivima na društvenim mrežama, a koje se odnose na novonastalu situaciju.

pročitajte još i kako biti bezbedan na internetu

Najčešće zabeležene prevare

Pecanje

Ovo je jedna od najstarijih prevara koja opstaje, a lako se prilagođava situaciji. Ona podrazumeva poziv da kliknete sa sadržaj elektronske poruke. Ovo su prevare sa pecanjem elektronskog identiteta. Njih je moguće sprečiti, dovoljno je da se isključi mogućnost e-pošti da automatski preuzme prilog.

Donacije

Prirodne katastrofe, bolesti i ljudska patnja bude u ljudima želju da pomognu. Na to računaju i internet prevaranti. Zato pre nego što se osoba odluči da uplati određena sredstva na neki račun, isti bi trebalo proveriti. Tačnije, pronaći što je više moguće podataka o instituciji koja traži donaciju.

Legitimni izvori

Naizgled legitimni izvori poput Fejzbuk grupa, koje nude navodne kućne lekove za COVID-19, preduge objave stručnjaka na Tviteru, ali i mudro dizajnirane veb stranice, mogu lako da zavaraju. U kriznim vremenima teško je razdvojiti laž od stvarnih informacija, ali nije nemoguće.

Među prvi koracima u otkrivanju je:

– klikom na odeljak “about” na Fejzbuk grupi, dobiće se informacije da li je grupa menjala naziv, kao i kada je osnovana, ko je administrator… Ukoliko je grupa menjala ime u relativno skorijoj budućnosti, sigurno je prevara, a to je znak da grupa privlači publiku, a ne promoviše pouzdane vesti.

– Na Tviteru treba prati službene izvore i naloge pouzdanih izveštača izbegavajući političke aktiviste koliko god je to moguće.

– Po pravilu veb lokacije zvaničnih vladina publikacija bi trebalo da se , URL, završavaju sa .gov.

možda vas zanima i kako bezbedno kupovati onlajn

Napadi socijalnog inženjeringa ogledaju se i u vidu prevara dizajniranih tako da ubede građane da obelodane lične podatke.

1. Nigerijska email prevara

U elektronsko sanduče stiže poruka od člana kraljevske porodice ili nekoga drugog iz nigerijske vlade. Ti ljudi se u poverenju obraćaju primaocu objašnjavajući da im je neophodna pomoć. Preciznije, treba im pomoć oko transfera velike količine novca, a uglavnom se radi o miliona dolara.

“Pomoćnik” samo treba da plati troškove u vezi sa transferom, koji su u odnosu na milion dolara, simbolični. Ukoliko se odlučite da pomognete ugroženoj aristrokratiji, u početku to košta par stotina evra, ali se kasnije pojavljuju novi troškovi kao što je npr. prvozija banke. Ova prevara ima nekoliko scenarija, ali su manje više sve iste. Ključna reč u njoj je “simboličan iznos za veliku dobit“. Da prevara živi, govore i apeli gotovo svih većih agencija koje se bave borbom protiv sajber prevara i kriminala.

2. Lažna devojka

Duhovita, lepa, interesantna ženska osoba je baš vas izabrala na sajtu za upoznavanje. Skoro savršeno do momenta kada treba i lično da se upoznate, jer ona u tom trenutku nema novca da kupi kartu. Kako jedinstvena prilika ne bi bila prokockana, vi platite troškove prevoza.

Sledeći mogući scenario je da mora da plati nekome ko će joj hraniti psa dok ona nije tu, ali ni za to nema novca. Vi pristajete i da taj izdatak pokrijete, jer nije lako prihvatila prvu novčanu pomoć. E onda je moguće da će joj treba i novac za stanarinu, hranu… A na dan susreta vi shvatite da stojite sami na mestu sastanka, jer ta savršena devojka ne postoji.

Podaci kažu da svakog meseca u svetu na ovaj način bude prevareno preko 300 osoba. A vrlo popularna bila je u vreme IRC četova, kada nije bilo jednostavno proveriti identitet. Danas je dovoljno otići na Google image search i Fejzbuk kako bi ustanovili da li je, npr. fotografija osobe prava.

pročitajte još i kojih je to  7 načina da zaštitite svoje slike od hakera

3. Internet prodaja

Kod nas su popularni sajtovi sa oglasima, posebno oni u kojima se nudi tehnike preko Mađarske. Poznata kao “Subotička veza” i dalje je vrlo aktivna. Te tako “prodavci” nude tehničku robu, ali umesto laptopa na adresu kupca stigne cigla. Kako bi se uverili da li je neki sajt siguran, treba obratiti pažnju na prikazan broj pozitivnih i negativnih komentara.

Tako da ukoliko se pojavi novi model nekog telefona i nudi se za mnogo manju cenu od tržišne uz napomenu da je to poklon tetke iz inostranstva, a prodavcu hitno treba novac, gotovo 90 odsto je da se radi o prevari. Prevaranti, uglavnom iz Kine, rade preko eBaya, Amazona, Aliexpressa…

4. Nevolja na putovanju

Ovo je slična prevara nigerijskoj, ali mnogo opasnija. U ovom slučaju osoba dobija elektronsku poruku od poznanika, jer su prevaranti došli do podataka vašeg prijatelja.  Sadržaj poruke je apel za pomoć, jer se poznanik našao u nevolji. Opljačkan je na putovanju i treba mu novac da bi mogao da se vrati kući. Slično rade i preko FB, nakon što preuzmu nečiji nalog. U Srbiji se te prevare, preko društvenih mreža, prepoznaju zahljajući lošem prevodu apela na srpski jezik.

Slika iz sveta

Sve je više fotografija koje prevareni kupci objavljuju na internetu, a među njima je tinejdžer sa Tajlanda. On je postao je viralna senzacija, a “zahvaljujući” kupovini koju je obavio. Ovaj mladi Tajlanđanin je naručio jeftini iPhone, ali je umesto uređaja dobio sto za kafu u obliku pametnog telefona. Za razlilu od dosadašnjih obmana, ova je delimično to nije, jer je u opisu proizvoda pisalo da reč o stoliću. Međutim, neprecizno je objašnjeno o čemu se radi i kakva je to ponuda.

 

 

09/04/2021 20:34

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments