Kako biti bezbedan na internetu

08/09/2014 14:24

Kako biti bezbedan na internetu

1. Nemojte koristiti slabe šifre

Biranje vrlo proste šifre poput 1234 ili šifra je kao da ste zaključali kuću, ali ostavili ključ u ulaznim vratima. Umesto takve šifre, smislite dužu šifru koja sadrži brojeve i slova, a najbolje da to bude nešto što je značajno samo za vas, a niko ne zna za to. Na primer, ukoliko ste imali ljubimca po imenu Persida, možete da iskoristite to i napravite odličnu šifru tako što ćete slova ispremeštati, ili pak, zameniti brojevima. Na primer – p3r5ida. Takođe, ne bi bilo loše ni da zapišete šifre koje koristite u slučaju da ih zaboravite.

Nemojte koristiti istu šifru za različite naloge. Ukoliko ne želite da smišljate tuce različitih šifri, smislite jednu šifru koju ćete koristiti kao osnovu i nju samo delimično izmenite logičnim modifikatorima – na primer, za gmail koristite gmailp3r5ida, za twitter koristite twiterp3r5ida, i slično.

2. Kada se prijavljujete na nešto, instalirate nešto ili prihvatate neke uslove, pročitajte sitna slova

Ukoliko ne želite da primate spam poštu u svoje imejl sanduče, potražite mali kvadratić na dnu stranice koji vam dozvoljava da birate da li želite da primate reklamni materijal ili ne.

3. Nemojte nikome ostavljati puno ime i prezime, adresu ili broj telefona ukoliko ih lično ne poznajete

Ovo je posebno bitno pravilo u čet sobama ili na sajtovima za uponavanje. Takođe, izbegavajte svakog ko govori o uplaćivanju novca ili želi da sklopi posao sa vama preko interneta.

4. Budite oprezni kad se radi o onlajn prevarama

Čuvajte se imejlova koji su navodno sa sajtova poput eBay, PayPal ili vaše banke ili kompanije. Ovo je fišing i taj imejl pokušava da vas namami da instalirate zlonameran softver ili date svoje lične informacije.

5. Koristite i redovno ažurirajte antivirus softver

antivirus_softver

Avast antivirus – jedan od najpopularnijih besplatnih antivirus softvera

Možete da koristite firewall koji dolazi sa sistemom, ili da koristite neki drugi softver koji vam se više sviđa. Međutim, ne treba koristiti dva firewall-a odjednom, jer mogu da smetaju jedan drugom.

6. Ukoliko ste na javnoj mreži, isključite deljenje fajlova i otkrivanje mreža

Ove opcije mogu da budu rizik za vaš sistem jer onda bilo ko može da udje u njega preko te mreže. U Windows operativnom sistemu, ove opcije se mogu naći u Control Panel > Network and Internet > Network and Sharing Center.

7. Skidajte softver samo sa proverenih sajtova

kako_biti_bezbedan

Birajte one sajtove na kojima je jasno da li se softver plaća ili ne, kao i one sajtove koji skeniraju svoje fajlove (poput sajta download.cnet.com). Kada niste sigurni da li je sajt ispravan ili ne, kucajte u guglu ime sajta i reč scam da vidite da li su neki korisnici bili prevareni ranije. Nemojte ilegalno skidati softver.

8. Nikad nemojte otvarati imejl priloge od stranaca

Neka spam pošta može da sadrži i spajver (softver za špijuniranje) ili viruse. Neki mejlovi će automatski biti označeni kao spam, ali pošta vaših prijatelja koja je zaražena virusom može da se “provuče”. Ukoliko koristite programe za imejl poput Outlook-a ili Thunderbird-a, isključite opciju za pregled priloga.

08/09/2014 14:24

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments