Fišing – šta je i kako da se ne upecate

08/09/2014 10:29

Fišing – šta je i kako da se ne upecate

Fišing se dešava kada se razne organizacije ili sajber-kriminalci predstavljaju kao neko kome možete da verujete, a zatim pokušaju da vas prevare ili da vas namame da im date vaše lične informacije.

Fišing se uobičajeno dešava preko imejla, veb sajtova, SMS poruka, a ponekad i preko poziva. Sajber-kriminalci se često predstavljaju kao radnici iz vaše banke, ili sa vašeg posla, ili bilo ko drugi kome biste mogli da poverite svoje informacije. Najbolji način za zaštitu od fišing je da naučite koje metode se koriste pri fišingu, kao i znake koji ukazuju na to da ste baš vi sledeća potencijalna žrtva.

1. Odredite da li prepiska deluje sumnjivo

Sadržaj imejla, SMS poruke, ili poziva često može da vam pomogne da odredite da li je u pitanju fišing ili ne. Ukoliko jeste u pitanju fišing, uglavnom će od vas tražiti osetljive, lične informacije koje bi ta organizacija već trebalo da ima. Na primer, ukoliko vam stigne imejl od banke i traže vam broj vašeg računa i pin kod, vrlo je moguće da je u pitanju fišing.

U nekim slučajevima, prepiska može da bude napisana tako da kod vas izazove paniku i učini da pošaljete vaše lične podatke.

2. Pregledajte sumnjive imejlove i poruke da vidite da li ima grešaka u pisanju

U većini slučajeva, na prepiskama za fišing se ne vrši korekcija pre slanja i mogu da sadrže dosta grešaka.

sumnjiv_imejl

Ako imejl ili SMS poruka stiže od bitniije poslovne organizacije ili korporacije, malo je verovatno da će sadržati greške u kucanju.

3. Možete da pozovete organizaciju i proverite da li su stvarno oni u pitanju

Kada pozovete, možete da kažete da ste dobili imejl ili poruku sumnjivog sadržaja i da želite da proverite da li je autentično. Ukoliko ste dobili broj organizacije preko telefonskog poziva, proverite da li se slaže sa brojem u zvaničnim podacima.

4. Proverite linkove u sumnjivim mejlovima

U nekim slučajevima, link ili logo u imejlu izgledaju kao da su pravi, a mogu da vas odvedu na sasvim drugi sajt ili da vas navedu da skinete virus na vaš kompjuter. Možete da pređete mišem preko logoa ili linka i vidite na koju adresu zapravo vodi. Ukoliko se adresa završava sa .exe, verovatno je u pitanju virus ili program koji može da ukrade vaše lične informacije.

5. Da li je imejl adresa autentična?

Ponekad imejlovi koji se koriste za fišing imaju imejl adresu koja je veoma slična adresi autentične organizacije. Na primer, ako se autentična adresa završava na @kompanija.rs, fišing adresa će biti nešto slično tome, poput @bezbedno.kompanija.rs.

Ukoliko primetite neke nedozvoljene aktivnosti na vašem računu ili kreditnoj kartici, obavestite vašu banku i policiju da biste sprečili dalju zloupotrebu vaših informacija.

08/09/2014 10:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments