Zašto se poslati imejl ne može opozvati? (Kada može?)

23/03/2015 14:19

Zašto se poslati imejl ne može opozvati? (Kada može?)

Ukoliko pošaljete imejl greškom, tu grešku uglavnom ne možete ispraviti. Neki programi za upravljanje elektronskom poštom, poznati i kao imejl klijenti, imaju opcije koje bi trebalo da pomognu u takvim situacijama. Takva je Recall funcija u programu Microsoft Outlook. Međutim, u većini slučajeva ovakva opcija neće dati rezultat koji se od nje očekuje.

Kada se spremate da pošaljete imejl, nemojte kliknuti na dugme Send dokle god niste apsolutno sigurni da to zaista želite. Bez obzira na to da li ste poslali poruku koju zapravo niste želeli da pošaljete ili je po sredi kucačka greška koja vas može postideti, znajte da uglavnom nema popravke.

Poslati mejlovi su van vaše kontrole

Imejlovi ne funkcionišu isto kao ostavljanje komentara na veb-sajtu. Komentari se čuvaju samo na veb-sajtu, mestu koje dozvoljava naknadne izmene ili brisanje. Kada pošaljete imejl, vi zapravo šaljete kopiju svoje poruke svakom pojedinačnom primaocu koga navedete prilikom slanja poruke. Imejl serveri primalaca prime poruku i prikazuju im je putem njihovih programa za elektronsku poštu.

Nema načina da povučete poslatu poruku. Jednostavno, kopija poruke koju ste poslali sada se nalazi na tuđem serveru i potpuno je van vaše kontrole.

Kao što je već pomenuto, Microsoft Outlook nudi opciju Recall koja vam omogućava da opozovete poslati imejl u određenim slučajevima. Istu namenu ima Gmail-ova funkija Undo Send. Ova funkcija je još u razvoju i njeni rezultati su nepouzdani.

Kako radi Outlook-ova opcija Recall

Microsoft Outlook dozvoljava opozivanje ili povlačenje poruka samo pod određenim uslovima. Pre svega, morate koristiti imejl sistem Microsoft Exchange i morate koristiti isti server kao i primalac poruke. Ovo je opcija koju možete koristiti u prepisci sa kolegama na poslu, ali je ne možete koristiti kada primalac ima lični imejl nalog ili kada šaljete imejlove na adrese van vaše organizacije.

Recall radi tako što vi zapravo šaljete poruku u sanduče osobe kojoj je greškom poslata poruka. Tom porukom se šalje upit imejl klijentu primaoca da obriše poruku koja je upravo stigla. Prema standardnim podešavanjima Outlook-a, program će obrisati tu poruku ukoliko je primalac već nije pročitao. U slučaju da je primalac prethodno menjao podešavanja programa i isključio ovu opciju, Outlook će ignorisati vaš zahtev za brisanje greškom poslate poruke. Dakle, opcija Recall samo predstavlja način da fino zamolite imejl klijenta primaoca da vam učini uslugu i obriše poruku koju ste greškom poslali.

Ukoliko je primalac već pročitao poruku, ista neće biti obrisana, ali će primalac biti obavešten da vi želite da je obrišete. Ako ste poslali posramljujući imejl, a odmah zatim i zahtev za njegovo brisanje, znajte da postoji šansa da se i poruka i zahtev nađu u sandučetu primaoca. Drugim rečima, time ste dolili ulje na vatru.

Ova opcija može biti korisna za brisanje poruka sa kucačkim ili sličnim greškama, uz istovremeno slanje ispravnog teksta. Tako vaše kolege neće imati potrebu da razmatraju šta je ispravna poruka, a šta ne. Na ovu opciju prosto ne možete računati ukoliko ste poslali imejl za koji biste želeli da niste.

Odloženo slanje u funkciji dugmeta za opoziv

Neki imejl klijenti nude mogućnost da se iskoristi dugme Nazad (Undo), nakon što ste poslali poruku. To je korisno kada primetite da ste negde pogrešili u kucanju ili kada ste poslali poruku u momentu snažnih emocija, pa ste shvatili da ton poruke nije primeren.

Ovim se, zapravo, poruka ne povlači, već se prilikom slanja poruke ona ne šalje istog momenta jer imejl klijent čeka pre nego što je zaista pošalje.

Na primer, ako ste korisnik Gmail-a, u podešavanjima za Gmail kliknite na Labs i aktivirajte opciju Undo Send. Ova opcija omogućava da se pre stvarnog slanja poruke doda nekoliko sekundi kašnjenja, odnosno čekanja. To vama daje tih nekoliko sekundi vremena, nakon pritiska na dugme Send, da se predomislite i da, pritiskom na dugme Undo, poruku uopšte i ne pošaljete.

Drugi imejl klijenti mogu imati opcije koje fukcionišu na sličan način. Na primer, možete deaktivirati opciju Send Immediately When Connected kojoj se pristupa iz odeljka Advanced u opcijama za podešavanje Outlook-a. Ovim se dodaje nekoliko minuta čekanja pre slanja poruke. To je period kada se slanje poruke može otkazati pre nego što se izvrši sledeća automatska operacija slanja i primanja poruka.

Outlook i Gmail vam mogu ponuditi opcije koje vas mogu umiriti, ali ne dajte se zavarati. Ove opcije ne rade besprekorno. Ukoliko zakasnite samo jednu sekundu, povratka nema ni u slučaju Gmail-ovih poruka na čekanju.

Jedino pravo rešenje je da, kada šaljete imejl, zastanete pre nego što kliknete na dugme Send. Budite sigurni da ono što želite šaljete onome kome želite.

23/03/2015 14:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments