Kako da zaštitite svoje uređaje tokom odmora

08/09/2014 12:44

Kako da zaštitite svoje uređaje tokom odmora

Odmori bi trebalo da znače opuštanje na pesku, uživanje u suncu i pijuckanje pića ispod suncobrana. Međutim, ukoliko ste poneli svoj laptop ili smartfon sa sobom na odmor, možda se nećete toliko opustiti.

U poslednje vreme, sve je više slučajeva zaraze malverom (zlonamernim softverom) računara preko hotelske WiFi mreže.
Predstavljamo vam pet najkorisnijih saveta za zaštitu tokom odmora.

1. Nemojte ažurirati softver preko hotelskog WiFi interneta

Pre nego što krenete na put, ažurirajte svoj operativni sistem i softver. Kada stignete u hotel, nemojte ažurirati svoj softver preko hotelskog interneta zato što bi ovo ažuriranje moglo da dozvoli sajber-kriminalcima da instaliraju malver na vaš računar, što rezultira krađom vaših informacija, a mogu čak i da uključe kameru na vašem računaru i snimaju šta se dešava u vašoj sobi.

2. Instalirajte antivirus softver na računar

Iako ovo nije garancija da se vaš računar neće zaraziti virusom na odmoru, dosta znači kada se radi o zaštiti vašeg računara. Takođe, potrudite se da ažurirate vaš antivirus softver pre nego što napustite svoj dom.

3. Napravite kopiju vaših podataka pre nego što odete

U slučaju da se nešto dogodi vašem računaru dok ste na odmoru, bićete bezbedni ukoliko ste napravili kopiju vaših podataka na neki hard disk ili na oblak. Na taj način nećete sve izgubiti ako vam neko ukrade računar ili se zarazi virusom.

4. Koristite WPA2 mrežu

Poželjno je da mreža koju koristite bude zaštićena WPA2 protokolom. Ukoliko niste sigurni kakav sigurnosni protokol koristi hotel u kom odsedate, pitaje recepcionera. Mreže sa WEP protokolom bi trebalo da koristite samo ukoliko vam je internet zaista potreban. Takođe, trebalo bi da proverite koja mreža pripada hotelu – često sajber-kriminalci prave mreže naziva sličnih nazivu hotelske mreže, i tako navode korisnike da se na njih povezuju. Idealno bi bilo da se povežete preko VPN mreže ukoliko za to postoji mogućnost.

5. Držite računar na bezbednom mestu

Nije retkost da računar bude ukraden na odmoru. Ukoliko u hotelu postoji sef, držite svoj računar u njemu. Ukoliko planirate da nosite računar sa sobom u kolima, stavite ga u gepek pre nego što krenete, nemojte to raditi na javnom mestu jer tada kriminalci mogu da vide gde ste ga stavili.

08/09/2014 12:44

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments