Kako se zaštiti od hakera?

05/10/2017 12:43

Kako se zaštiti od hakera?

Nedavno, svet je ostao u šoku kada je iz Yahoo-a javljeno da je preko 3 milijarde ljudi hakovano. Kako se ovo ne bi desilo i vama, ovim trikovima osigurajte svoje naloge od eventualnih zloupotreba.

Uvek imajte na umu šta i sa kim delite

Ne morate da brišete svoje naloge na društvenim mrežama kako biste bili sigurni. Međutim, deljenje datuma rođenja, datuma kada ste diplomirali ili imena prvog kućnog ljubimca može da vam našteti. Naime, neki od tih podataka koriste se pri sigurnosnim pitanjima kada prvi put pristupate društvenim mrežama, a deljenjem ovih informacija onlajn, olakšali ste posao hakerima.

Jaka šifra

Hakerskom kompjuteru u proseku treba deset minuta da “provali” šifru koja se sastoji od šest malih slova. Na našu sreću, postoje sjajni besplatni sajtovi, poput safepassword.com koji će vam napraviti jaku šifru. Takođe, postoji nekoliko šifri koje su najučestalije, poput datuma rođenja. Potrudite se da vaša šifra ne bude na toj listi.

Koristite duple potvrde (verifikacije)

I Fejsbuk i Gmail na primer imaju opciju da pri prijavi zahtevaju dve šifre- standardnu, ali i kod koji vam kompanija pošalje na mobilni telefon. Ukoliko želite da imate duplu potvrdu na Fejsbuku, idite na ikonu pored “Home” i kliknite na “Podešavanja”. Zatim idite na “Security” i onda na “Login Approvals”.  Što se Gmail-a tiče, idite na “Account”, a zatim na “Security”.

Oprezno sa wi-fi mrežom

Wireless je danas “must have” svakog mesta na koje idemo, počev od kafića, preko biblioteka, firmi i fakulteta. Međutim, kada se priključite na wi-fi postajete ranjivi i hakeri lako mogu da uzmu vaše podatke. Zato štedljivo sa “kačenjem ” na wireless i koristite ga samo kada ste sigurni čiji je bežični Internet u pitanju.

05/10/2017 12:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments