Spisak najgorih lozinki: Da li je i Vaša tu?

20/04/2021 22:11

Spisak najgorih lozinki: Da li je i Vaša tu?

Lozinka/pasvord je važan koliko i ključ stana u kojem živite, ocenjuju na portalu Make Use Of. Kako bi objasnili važnost iste objavili su nekoliko lista najgorih i lako „provaljivih“ šifri naloga. Ukoliko je je i vaša na nekoj od njih, možda je vreme da je promenite.

pročitajte još i: Budućnost (bez) lozinki

Firma za upravljanje lozinkama SplashData sastavila je listu 100 najgorih, koje biste definitivno trebali ostaviti iza sebe u ovoj deceniji punoj kršenja podataka. Među najčešćim se nalaze: „12345“, „lozinka“, „banana“ i „zmaj“. Procenjuje se da je oko 10 odsto ljudi koristilo bar jednu od 25 najgorih lozinki, a skoro 3 procenta koristilo je prvu sa liste. Prva grupa lozinki je ona u koju spadaju najlakše “provaljive”:

* Imena
* Datumi i rođendani
* Životinje
* Hrana
* Mesta
* Automobili

Kako objašnjavaju IT stručnjaci, mnogo ljudi, kao lozinke, koristi imena svoje dece, omiljenu hranu… Što nije dobra ideja, jer se takvi podaci lako mogu saznati na internet, recimo FB nalog. Drugu grupu, jednako ranjiva, čine ustaljene kombinacije brojeva i slova:

* 123456789
* 123456
* 0987654321
* 654321
* 111111
* 1q2w3e4r
* 112233
* 123123
* 123321
* abc123
* 1qaz2wsx
* zxcvbnm
* asdfghjkl

Ove kombinacije veliki broj servera automatski blokira, tačnije odbija nizove uzastopnih brojeva ili slova. Među lozinkama koje se odbijaju su i:

* Password1
* Qwerty123
* qwertyuiop
* sunshine1
* superman123
* lol123

Kako da napravite bolju lozinku?

Da biste kreirali jaču lozinku i ostali van liste, sledite sledeće savete kompanije Norton Securiti:

💻 Ne koristite lične podatke poput imena, imena kućnih ljubimaca i brojeve (iz adrese, socijalnog osiguranja, broja telefona ili rođendana). Ove informacije su često izložene na mreži, jer su potrebne za popunjavanje većine osnovnih obrazaca.

💻 Uopšte izbegavajte upotrebu pravih reči. Alati koji se koriste za probijanje lozinki prilično su efikasni u obradi reči iz rečnika, plus alfanumeričke kombinacije slova i brojeva. Umesto da koristite ime ili uobičajeni termin, koristite posebne znakove poput “&” i “$”. Iako je sjajan početak uklanjanja slova za posebne znakove koji se blisko podudaraju, poput zamene slova “S” sa “$”, to je najočiglednija varijanta tih rečničkih fraza. Što kreativniji postanete, manje je šanse da će alat za razbijanje lozinke lošim glumcima pomoći da pogode vašu kombinaciju.

možda vas zanima i : Informacije i podaci koje ne smete čuvati u telefonu

💻 Što duže, to bolje. Cilj je najmanje 10 znakova. Učvrstite uobičajene fraze. Zamislite nešto što ćete lako pamtiti, poput fraze iz pesme, i otežajte pogađanje. Dakle, pretvorite “100 flaša piva na zidu” u “100BoBotV”.

💻 Ne zapisujte lozinke. Ozbiljno, nemojte. Koristite menadžer lozinki da biste u pregledaču čuvali šifrovane kopije svih vaših korisničkih imena i lozinki.

💻 Redovno menjajte lozinku. Mnogi poslodavci na nivou preduzeća zapravo zahtevaju da promenite lozinke na svojim računima kako biste zaštitili celu organizaciju. Ovo biste trebali raditi i za sebe lično. To je zato što se lozinke javno objavljuju nakon povrede podataka, a kombinacije korisničko ime / lozinka prodaju se na tamnoj mreži. Što duže vaša lozinka stoji i festerira, to je veća šansa da će joj biti izložena u slučaju kršenja.

💻 Nemojte ponovo koristiti lozinke. Ako haker provali vaše podatke za prijavu na jednu veb lokaciju, svi vaši nalozi će biti ugroženi. Ako se mučite da nešto smislite, koristite generator slučajnih lozinki koji koristi sve parametre za koje kažete da ih koristi.

 

 

 

 

20/04/2021 22:11

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments