Bioničke oči – nova nada za slepe

17/10/2014 09:13

Bioničke oči – nova nada za slepe

Kako je jarko svetlo zasvetlelo u sobi, 66-godišnji Leri Hester se iznenada razvedrio i širok osmeh mu se našao na licu. Leri je pacijent na Djuk očnoj bolnici u Severnoj Karolini i jedan od prvih ljudi u svetu koji su dobili bioničko oko.

Dok je njegova žena požurila da ga zagrli, rekao je hirurzima dobre vesti nakon što su hirurzi pritisnuli dugme i uključili bioničko oko koje su mu nedavno ugradili.

1. oktobra ove godine, Leri je postao sedma osoba u SAD-u kojoj je ugrađena Argus II retinalna proteza. Dr Pol Han, očni hirurg u Djuk očnoj bolnici, odbrojavao je od tri dok nije pritisnuo dugme i aktivirao bioničko oko.

Ovaj uređaj sadrži tehnologiju koju su prethodno razvili istraživači u Djuk očnom centru, a koju je zatim unapredila i izbacila na tržište firma “Second Sight Medical Products”.

Uz pomoć bežične tehnologije, senzor ugrađen u oko hvata svetlosne signale koje snima kamera na specijalnim naočarima. Dr Han je ugradio senzor tri nedelje ranije.

Ipak, ovaj uređaj ne može da povrati pacijentima normalan vid, već samo predstavlja vizuelnu pomoć koja može da im pomogne da razaznaju gde su vrata, a gde zid, ili gde je obeležen pešački prelaz.

Kad je došao na kontrolu, Leri je rekao da je video jače bljeskove svetlosti kada se okrenuo prema svetlijim predmetima ili prema svetlu. On kaže da je mogao da vidi stvari koje nije video decenijama – belu patku koja pliva u bari, pun mesec, žute hrizanteme svoje žene. Kaže da je mogao i da vidi obris lica svoje žene kada su u zatamnjenoj sobi gledali fudbalsku utakmicu, i svetlo sa TV-a je obasjalo njeno lice.

Leri mora još neko vreme da dolazi u Djuk očni centar da vežba kako da pravilno koristi uređaj i kako da razlikuje razne objekte i bljeskove svetlosti koje vidi uz pomoć uređaja.

On kaže da je srećan što može da pomogne istraživačima da unaprede ovu tehnologiju, koja bi budućim generacijama mogla da koristi i više nego njemu.

Pogledajte Lerijevu reakciju kada je ugledao svetlost:

17/10/2014 09:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments