Naučnici otkrili šesto čulo ukusa

05/01/2018 11:03

Naučnici otkrili šesto čulo ukusa

Pored čula ukusa koje je nazvano “umami” što na japanskom znači preukusno, naučnici kažu da čovek može da oseti zapravo i šesti ukus, a u nastavku otkrijte o čemu se radi.

Kako smo dosad učili, čovek ima četiri čula ukusa: slatko, slano, kiselo i gorko. Ovaj poslednji, opisao je Demokrit pre 2,5 hiljade godina. Nakon toga, 1908., u naša čula uveden je i umami (jap. preukusno), koji je zvanično postao ukus tek 2002. godine.

Sada, istraživači sa Univerziteta Santa Barbara, uveli su još jedan, šeti ukus- kalcijum. A kakav je ukus u pitanju?

Kako je opisano u istraživanju, u pitanju je mešavina gorkog i kiselog, a takvog ukusa su na primer mleko i drugi mlečni proizvodi, te kelj i sardine.

U studiji se navodi da je važno je napomenuti da premalo ili previše kalcijuma može biti opasno po naše zdravlje, pa je stoga ovo čulo ukusa izuzetno važno za samo preživljavanje.

Kako su naučnici došli do novog ukusa?

Tim je koristio vinske mušice- organizme koji, poput ljudi, mogu da okuse kalcijum. Ove mušice, opet baš kao i ljudi, moraju da unose određenu dozu kalcijuma kako bi preživele, pa ipak, pokazao je da odbacuju namirnice bogate ovim mineralom i da ih više privlači ona hrana koja manjka sa kalcijumom.

“Ispostavilo se da voćne mušice nemaju mehanizam da osete manjak kalcijuma, iako je on dobar za njih, a umesto toga, pokušavaju da ne konzumiraju previše kalcijuma”, navodi se u istraživanju.

Pročitajte i… Kako do kalcijuma bez mleka?

Naučnici su identifikovali tri neurona ukusa pod imenom neuronski receptori ukusa (GRNs) koji su potrebni kako bismo okusili kalcijum. Kada je jedan od ovih neurona uklonjen iz mušica, insekt je bio izložen jelu sa šećerom s jedne strane i jelu sa kombinacijom šećera i kalcijuma sa druge. Ove mutirane mušice nisu uspele da pronađu razliku, te su jele više kalcijuma i tako se razboljevale i na posletku uginule. S druge strane, mušice kojima su neuroni ostali netaknuti, izbegavale su hranu sa previše kalcijuma.

Naučnici kažu da su otkrili da se izbegavanje kalcijuma odigrava uz pomoć dva mehanizma: aktiviranjem GRNs neurona, koji prave razliku u ukusu te signilariziraju kada treba da se stane sa konzumiranjem.

“Kod ljudi, visok nivo kalcijuma povezan je sa brojnim oboljenjima, pa čak može da bude opasno po život. Naši rezultati sugerišu da upravo zbog toga, ukus za kalcijum funksioniše na primarnom nivou, kako kod nas, tako i kod velikog broja životinja”, navodi se u zaključku istraživanja.

05/01/2018 11:03

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments