Kako do kalcijuma bez mleka?

24/10/2017 12:54

Kako do kalcijuma bez mleka?

Iako mleko jeste najbolji način da unosimo kalcijum, postoji mnogo drugih namirnica koje su prebogate ovim mineralom, neophodnim za pravilnu funkciju celog organizma.

Iako svi znamo da je kalcijum neophodan za jačanje i čvrstinu kostiju, zuba i noktiju, manje je poznato da on ima pozitivno dejstvo i na nerve, krvotok, mišiće, organe za varenje, ali i na celokupan metabolizam. Ukoliko niste otporni na laktozu ili ne volite mleko i mlečne proizvode, kalcijum možete nadomestiti brojnim drugim namirnicama.

Pogledajte još: Imate manjak kalcijuma u organizmu?

Kineski kupus

Samo dve šolje ovog povrća sadrže oko 148 mg kalcijuma. Ovo lisnato povrće takođe je bogato vitaminima A,K,D i B6, ali i kalijumom, koji reguliše krvni pritisak.

Bademi

Ovo oraščasto povrće prepuno je kalcijuma, a samo jedna šolja sadrži čak 457 mg ovog minerala. Pored toga, bademi su odličan izbor za užinu, jer su hranljivi i stvaraju dug osećaj sitosti, a u isto vreme sprečavaju napade gladi.

Sardine

Pored brojnih nutrijenata, poput omega 3 masnih kiselina, sardine sadrže i kalcijum. Stoga, makar dva puta nedeljno, uvrstite ovu ribu u svoj meni. Ukoliko pak ne volite sardinu, i losos je odličan izvor kalcijuma.

Susam

Ove ukusne semenke poboljšavaju varenje, umanjuju bol kod reume, a u isto vreme, jačaju i kosti. Samo jedna supena kašika susama sadrži i do 88 mg kalcijuma.

Čija semenke

Pored brojnih antikoskidanata i omega 3 masnih kiselina, čija semenke sadrže i veliku količinu kalcijuma.

Tofu

Ovaj sir od sojinog mleka je odličan izbor za nadomeštanje kalcijuma, naročito ukoliko ne volite mlečne proizvode.

Sojino mleko

Uz tofu sir, i sojino mleko sadrži kalcijum i to čak u istoj količini kao i obično” mleko.

Sok od narandže

Ovaj ukusan napitak takođe može biti dobra zamena za mleko, jer samo jedna čaša soka od narandže sadrži i do 349 mg kalcijuma.

24/10/2017 12:54

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments