Znakovi da imate manjak kalcijuma u organizmu

26/03/2023 09:03

Znakovi da imate manjak kalcijuma u organizmu

Kalcijum je važan za zdrave i jake kosti, a njegov manjak može da dovede do mnogo zdravstvenih komplikacija. U nastavku otkrijte kako vam telo pokazuje da vam nedostaje ovog minerala.

Manjak kalcijuma u organizmu

1. Krhke kosti

Ukoliko se desi da slomite ruku ili zglob prilikom i najmanjeg udarca ili pada, to bi mogao da bude znak da su vam kosti slabe i krhke. Nakon 30. godine, kosti polako gube kalcijum, pa je važno da ga nadomestite ishranom i suplementima.

2. Jedete samo svežu ribu

Riba u konzervi ima nešto što sveža riba nema: jestive kosti. Konzumiranjem kostiju unosite u organizam ogromne količine kalcijuma.

3. Grčevi u mišićima

Pored toga što je ovo znak manjka magnezijuma, i manjak kalcijuma može da dovede do grčenja mišića, osetljivosti i neprijatnosti u mišićima.

4. Imate visok krvni pritisak

Dok je vrlo verovatno za hipertenziju krivac drugi razlog pored nedostatka kalcijuma, neke studije otkrile su da konzumiranje dnevne preporučene doze ovog vitamina uklanja rizik od visokog pritiska. Stoga, u ishranu uvrstite mlečne proizvode, bademe, brokoli ili kupus.

5. Ne konzumirate dovoljno vitamina D

Kalcijumu je potreban vitamin D, kako bi se absorbovaou telo, što znači da možda imate manjak i jednog i drugog nutrijenta. Povećajte unos mleka, žitarica i prirodnog soka od narandže, kako biste povećali i vitamin D i kalcijum.

6. Intolerantni ste na laktozu

Usled netolerancije na laktozu, ljudi unose namirnice koje manjkaju kalcijumom, poput mleka, jogurta i sira. Zamenite ih namirnicama koje takođe sadrže kalcijum, kao što su zeleno lisnato voće, narandže, orasi i bademi, te mleko od badema, kokosa ili soje.

26/03/2023 09:03

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments