Postanite ranoranilac

22/09/2015 11:11

Postanite ranoranilac

Postoje oni ljudi kojima je prirodno da se rano probude i ne mogu da spavaju dugo. S druge strane, ima onih kojim nikada nije dosta spavanja.

Prema rečima stručnjaka, organizmu je potrebno između sedam i devet sati sna tokom noći, a sve više ili manje od toga može dovesti do osećaja umora, depresije i manjka volje.

Istraživanja su pokazala da ranoranioci imaju više energije tokom dana i da je njihov imunitet jači. Osim toga, spavalice imaju veće šanse da budu pod stresom jer zbog dužeg spavanja imaju manje vremena da obave sve aktivnosti koji imaju tog dana.

Zvuk budilnika nikome nije omiljen i niko ne može biti presrećan kada ujutru zazvoni, ali možete se vrlo lako navići na to da je rano jutro vreme za ustajanje.

Uz samo minimalne izmene u svakodnevnom životu možete se promeniti – od spavalice do ranoranioca. Osim što ćete uspostaviti zdrav životni stil, pomoćićete i svojoj karijeri.

Postepene promene

Ukoliko ste se odlučili za taj korak – da promenite vreme ustajanja i da ustalite svoje buđenje, uradite to postepeno. Nemojte odmah drastično promeniti vreme ustajanja, nego to činite malo po malo.

Ako želite da počnete da ustajete dva sata ranije nego obično, nemojte odmah naviti budilnik na to vreme. Napravite plan da narednih dana ustajete po 10tak minuta ranije nego obično sve dok ne stignete do željenog vremena za ustajanje.

Na taj način ćete navići svoje telo da ustaje u određeno doba, što će vas naterati i da ranije legnete, kako biste stigli da se naspavate i odmorite. Ako napravite ovakav plan, vaše telo neće ni osetiti razliku u vremenu ustajanja i lakše ćete doći do cilja, bez stresa i nervoze.

Jutarnji rituali

Često nam se dešava da ne želimo jutru da napustimo udobnost kreveta, ali jednostavno ne možemo ostati u krevetu ceo dan. Kako biste bili sigurni da ćete uspeti da ustanete ujutru, osmislite sebi neki jutarnji ritual koji će vas “podići” iz krevet.

Kako bi vam rano ustajanje lakše palo, potrudite se da čim se probudite radite nešto što će vas oraspoložiti i u čemu ćete uživati i neka se to dešava svako jutro. Pustite svoju omiljenu muziku čim ustanete, skuvajte kafu i na miru uživajte u početku dana. Tako će vam i ostatak dana lepo proći.

Manje kafe

Bez obzira na to kada ste popili poslednju kafu u toku dana, ona može da utiče na spavanje. Ne samo da kasno popijena kafa održava telo budnim, nego i velika količina kafe u toku dana može da ima isti efekat.

Kako biste mogli da zaspete na vreme uveče, kako biste mogli da ustanete ujutru, ograničite sebe na dve kafe u toku dana, s tom da poslednju ne popijete posle 16 časova. Ako jako volite kafu i u njoj uživate u velikoj meri, onda bi trebalo da popodne konzumirate samo kafu bez kofeina kako ne bi negativno uticala na vaš san.

Fizička aktivnost

Za sve one koi pate od nesanice ili nemaju dovoljno kvalitetan san kako bi im se telo odmorilo dok spavaju, najbolje bi bilo da se bave nekim sportom. Dokazano je da fizička aktivnost u toku dana pozitivno utiče na san.

Za trening je najbolje vreme ranije ujutru kako biste se razbudili i pokrenuli organizam. Na taj način imaćete dovoljno energije za ceo dan. Ali ako vam ipak više prija popodnevni trening – ne bi trebalo da vam termin za trening bude previše kasno.

Skladna ishrana

Za dobar početak dana doručak se ne sme preskati, jer je to je najvažniji obrok u toku dana. Kako biste imali dovoljno energije da započnete dan kako bi trebalo, doručak mora biti malo jači. Jači doručak podrazumeva ugljene hidrate i proteine. Tek nakon doručka se pije kafa, kako bi se pokrenuo metabolizam.

Za kraj dana trebalo bi jesti nešto lakšu hranu kako bi se izbegli problemi sa spavanjem. Da bi telo stiglo da svari večeru, ona ne bi trebalo da bude posle 19 časova. Za večeru se preporučuje tunjevina sa salatom ili belo meso sa barenim povrćem.

22/09/2015 11:11

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments