Šta stopalima čini neudobna i tesna obuća?

03/08/2018 10:20

Šta stopalima čini neudobna i tesna obuća?

Neudobna obuća dovodi do bolnih stopala, koja svaki korak pretvaraju u pravu agoniju. 

Ovo su najčešći problemi sa stopalima.

Bolna stopala

Prema istraživanju Američkog ortopedskog udruženja za stopala i članke, otkriveno je da čak 80 odsto žena ima problema sa stopalima. Kako je reč o veoma kompleksnom delu tela, potrebno je posvetiti mu posebnu pažnju, kako se ne bi pojavio neprijatan problem.

Žene imaju devet puta veće šanse da razviju određen problem sa stopalom, jer većina žena nosi premalu obuću. Problemi koji se mogu javiti su zgrčeni palčevi, čukljevi i druge bolne deformacije.

Žuljevi

Žuljevi su česta pojava koju je većina iskusila. Pojava žuljeva je znak da je obuća tesna i da steže stopalo. Preporučuje se biranje obuće, odnosno modela koji odgovaraju obliku stopala i koja prate njegovu liniju.

Plantarni fascitis

Bol u donjem delu petne kosti ukazuje na plantarni fascitis koji nastaje usled naprezanja stopala. Ukoliko je obuća istrošena, na neravnom terenu može dovesti do neugodnog bola, koji se uglavnom javlja kod ljudi koji se bave trčanjem na većim distancama.

Ako se pojavi bol, prekinite sa treningom i posetite lekara. Za sprečavanje pojave fascitisa svkodnevno radite vežbe istezanja stopala i masirajte ih.

Čukljevi i zgrčeni palčevi

Najčešći uzrok nastanka ovakvih deformacija je dugotrajno nošenje neprikladne, najčešće tesne obuće. Ovakva obuća pritiska prste i stavlja ih u nepravilan i neprirodan položaj.

Usled razvoja deformacije, mišići i tetive oko stopala postaju deformirajuće sile i dovode do razvoja tipične „halux valgus“ deformacije. Zatvorena obuća značajno utiče na nastanak ovog deformiteta.

Preporučuju se redovne vežbe za jačanje mišića stopala, kao i upotreba otvorene obuće.

Tendinoza Ahilove tetive

Ahilova tetiva, koja spaja kost u peti i zadnji deo noge može da se upali ukoliko se previše koristi. Naime, može rezultirati tendinozom, koja se najčešće javlja kod osoba koje trče i kod žena koje često nose cipele na visoku štiklu.

Ukoliko se pojavi tendinoza, potrebno je izbegavati preterane aktivnosti oko mesec dana i koristiti hladne obloge. Preporučuje se poseta lekaru.

03/08/2018 10:20

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments