Ovako nam telo pokazuje da smo pod stresom

26/10/2017 10:41

Ovako nam telo pokazuje da smo pod stresom

Fizički simptomi stresa mogu da se manifestuju na veoma čudnovate načine, a ponekad, nismo ni svesni da su neke promene na telu uzrokovane upravo stresnim situacijama.

Bilo da su u pitanju finansijski problemi, mnogo dnevnih obaveza ili neka trauma, stres je, čini se, danas nemoguće izbeći. Ovi okidači stresa mogu i te kako nepovoljno da utiču na zdravlje. Proverite simptome na svom telu da biste se uverili da ne ugrožavate fizičko i mentalno zdravlje.

Povraćanje

Osećaj gađenja, bol u želucu i nagon za povraćanjem česti su simptomi anksioznosti. Stres može da uzrokuje i “sindrom cikličnog povraćanja”, koje se manifestuje mučninom i povraćanjem duži vremenski period. U ovom slučaju, savet je da se dovoljno odmarate i da pijete puno vode, jer povraćanjem gubite neophodne elektrolite. Takođe, pronađite uzrok stresa i pokušajte da ga eliminišite ili pak ublažite.

Opadanje kose

Mnogo je uzroka opadanja kose, od genetike, preko korišćenja određenih lekova. Uz to, stres može biti jedan od okidača. U tom slučaju, u pitanju je stanje koje se naziva alopecija areata– autoimuni poremećaj zbog kojeg bela krvna zrnca napadaju folikule kose i uzrokuju njeno opadanje. Takođe, ovo može dovesti i do mnogo gorih stanja, kada je veoma traumatična situacija u pitanju. Tada, odjednom, osoba izgubi veliku količinu kose (i do 70%)! Na svu sreću, kada stresan period prođe, i telo se oporavi, kosa ponovo počne normalno da raste.

Krvarenje iz nosa

Studije su pokazale da u nekim slučajevima, usled stresa, moguće je i krvarenje iz nosa. Naime, tokom prevelike nervoze dolazi do promene u krvnom pritisku što uzrokuje i ovu pojavu. Savet je da pokušate da održavate jednak krvni pritisak, čajem od hibiskusa.

Gubitak pamćenja

Ukoliko ste primetili da ne možete da se setite nekih detalja, nakon na primer stresnog poslovnog sastanka, moguće je da je to posledica smanjenja hipokampusa koji spaja informacije mozgu i zadužen je za memoriju. Ukoliko vam se ovo događa, na sastanke nosite rokovnik i zapisujte sve važne detalje.

Oslabljen imunitet

Stres utiče na hormone zadužene za odbranu imuniteta, a uz to, dovodi do disbalansa rada grudne žlezde, koja ima glavnu ulogu u razvoju imunološke tolerancije. Kako biste sprečili pad imuniteta, hranite se zdravo i redovno vežbajte.

Prekomerno znojenje

Ukoliko se znojite više nego inače kada ste pod stresom, moguće je da patite od hiperhidroze– poremećaja prekomernog znojenja, naročito u predelu dlanova i stopala. Osim izbegavanja stresa, za ovaj poremećaj nema adekvatnog leka.

26/10/2017 10:41

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments