Pozadina iritantne navike hrkanja

11/01/2018 11:39

Pozadina iritantne navike hrkanja

Osam sati sna tokom noći važno je za psiho-fizički razvoj i funkcionisanje svih ljudi. Međutim, ukoliko neko pored vas hrče, kvalitet sna je ugrožen. Zašto je hrkanje iritantno i zašto neko hrče?

Studije su pokazale da 45% muškaraca i 25% žena svaki put kada spavaju hrču, a sam zvuk tom prilikom može da bude glasan i do 90 decibela- skoro glasno kao motorna testera. Pored toga što je hrkanje, kao što ste videli (a verovatno i čuli) poprilično glasno, ono je i veoma iritantno.

Razlog se krije u tome što se naš slušni aparat fokusira na zvukove koji su nam blizu, a ne na one koji su udaljeni. Uz to, sam tok ispuštanja zvukova prilikom hrkanja je neregularan i dešava se sporadično, a osoba menja brzinu i intezitet samog zvuka. Takođe, hrkanje dolazi i u raznim varijacijama zvukova.

Zašto hrkanje nastaje?

Kada nam je gornji disajni put blokiran, bilo težinom, upalama krajnika ili drugim uzrocima, naša dijafragma i grudi se bore da izbace i ubace vazduh u telo. Teško disanje je izvor iznenađujućeg volumena hrkanja.

Izbegavanje alkohola i pilula za spavanje, kao i gubitak viška kilograma, u mnogome mogu da umanje hrkanje. Takođe, promena položaja samog tela prilikom spavanja utiče na hrkanje, pa je tako ono najčešće i najglasnije dok spavamo na leđima.

Ukoliko je hrkanje ekstremno, postoji i hirurško rešenje- ugrađivanje implanta u grudi, koji šalju električne pulseve u nerve vrata, “naređujući” mu da odblokira disajne puteve.

11/01/2018 11:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments