Najčudnija medicinska stanja za koja sigurno niste znali

16/10/2017 14:07

Najčudnija medicinska stanja za koja sigurno niste znali

Uprkos modernizaciji medicine, ljudsko telo i um i dalje nisu dovoljno istraženi. U nastavku, otkrijte neka veoma bizarna i retka oboljenja koje teraju i najstručnije doktore da stave prst na čelo.

Poremećaj identifikacije tela

U pitanju je psihološko oboljenje koje se manifestuje time što pacijent oseća potrebu da mu se amputira neki zdrav deo tela, smatrajući da je taj deo tela nezdrav. Naučnici smatraju da se ovaj poremećaj javlja kada mozak počne da veruje da je određeni deo tela, poput noge ili ruke, zaražen te ne može da ga identifikuje kao deo organizma. Budući da doktor ne može da amputira zdrav ud, osobe koje pate od ovog poremećaja vrlo često to pokušaju sami, ukoliko se njhovo stanje ne leči na vreme.

Klajn- Levinov sindrom

Od ovog oboljenja najčešće pate adolescenti, a u pitanju je poremećaj spavanja, gde je osoba u stanju da spava i po nekoliko nedelja, bez prestanka. Ovo stanje se dugotrajno leči, a osoba koja pati od ovog sindroma, dok je budna, veoma je nervozna, umorna i hiperosetljiva na svetlost i buku.

Prajder- Vili sindrom

Od ove bolesti u svetu pati oko 15 000 ljudi. U pitanju je genetska mutacija koja tera ljude da se prejedaju. Osobe koje pate od ovog sindroma kontantno su gladne, imaju usporen metabolizam i vremenom postaju gojazne.

Kotard iluzija

Ova retka mentalna bolest čini da osoba veruje da je mrtva. Uglavnom, ovakve osobe uz ovo oboljenje, pate i od šizofrenije, depresije i imaju moždana oštećenja.

Pariz sindrom

Od ove bolesti pate turisti koji tokom posete Parizu, shvate da ovaj grad nije onakav kako su zamišljali. Japanski turisti u najvećoj meri pate od ovog sindroma, a pored osećaja mučnine, ove osobe imaju i halucinacije, vrtoglavicu, prekomerno se znoje i agresivni su.

Sindrom vanzemaljske ruke

Ljudi koji pate od ovog sindroma nemaju kontrolu nad svojom rukom, a moždana aktivnost u potpunoj je suprotnosti sa motorikom. Lečenje je dugotrajno i veoma često neuspešno.

Misofonija

U pitanju je osećaj nelagodnosti ili ekstremne mržnje prema nekom zvuku, a najčešće u pitanju su glasno žvakanje ili disanje. Ovi zvukovi, kod osoba koje pate od misofonije, izazivaju panične napade i agresiju.

Vitzelsucht poremećaj

Osobe koje pate od ovog poremećaja, zbijaju šale i smeju se u socijalno osetljivim situacijama, kao što su sahrane ili neki tužan događaj. Takva dešavanja kod njih izazivaju abnormalno ponašanje, a uzrok je oštećenje prednjeg dela mozga.

Trumanov sindrom

Ukoliko ste gledali film “Trumanov šou” sigurno znate o čemu je reč. U pitanju je poremećaj u kojem osoba smatra da je u rijaliti programu i da se svaki njegov korak snima kamerom. Za pojavu ovog sindroma glavni krivci, prema naučnicima, su društvene mreže i sami rijaliti programi koji su već godinama veoma popularni.

16/10/2017 14:07

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments