Gorile su i dalje ugrožena vrsta?

16/11/2022 11:00

Gorile su i dalje ugrožena vrsta?

Status planinskih gorila je promenjen.

Naime, Međunarodna unija za zaštitu prirode sa sedištem u Švajcarskoj, uvrstila je ovu vrstu, koja se nalazila na listi “ekstremno ugrožene vrste” na listu “ugrožene vrste”.

Ugrožene gorile

Prema rečima predsednice i naučnice Fondacije “Dajan Fosi”, Tare Stoinski, ceo svet se suočava sa nestajanjem životinjskih vrsta. Zbog toga se porast broja jedinki ove vrste, smatra uspehom.

Fondacija je dobila ime po američkoj zoološkinji Dajan Fosi, čiji je rad privukao pažnju međunarodne javnosti. Njeni memoari predstavljali su osnovu za film koji je snimljen 1988. godine, “Gorile u magli” sa Sigurni Viver u glavnoj ulozi.

Planinske gorile su se našle pred istrebljenjem, međutim njihov broj se polako povećava.

Direktorka Međunarodnog programa za zaštitu gorila, Ana Behm Masozera, istakla je da je zaštita ovih gorila poboljšana, obezbeđivanjem njihove životne sredine.

Rizik postoji i dalje, kako navode stručnjaci, jer je reč o dve male populacije koje su nastanjene u dva nacionalna parka.

Vlasti nekoliko država u kojima se nalaze planinske gorile podržale su dodatnu zaštitu granica nacionalnih parkova, a obezbeđena je i zdravstvena nega. Lov unutar ovih parkova nije dozvoljen.

Planinske gorile naseljavaju područja gustih i maglovitih šuma u oblasti vulkana u istočnoj Africi. Njihovo stanište su nacionalni parkovi koji obuhvataju delove Ugande, Ruande i Demokratske Republike Kongo.

Izvor: nationalgeographic.rs

16/11/2022 11:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments