Njujork u SF filmu: ulicama patrolira robot pas

05/05/2021 13:07

Njujork u SF filmu: ulicama patrolira robot pas

Njujorška policija morala je da “uspava” robopsa, zbog nezadovoljstva građana. Naime, Uprava policije u tom američkom gradu raskinula je ugovor sa Boston Dinamics-om za zakup robotskog “Digidoga”. Robopas je trebalo da patrolira ulicama, ali i učestvuje u istragama sa “kolegama” policajcima u civilu.

Kako prenosi, CNET, policija je zakupilla robota još 2020. godine u okviru probe nove generacije robotske policijske opreme. “Pas” je bio opremljen kamerama, svetlima i senzorima koristeći veštačku inteligenciju, a prošlog oktobra je dostavljao hranu taocima. Ovaj robot se odlično snalazio u mraku, te je to bila odlična pomoć policajcima na terenu.

možda vas zanima i Može li veštačka inteligencija skrenuti u psihopatologiju?

Robot pas se pokazao i sposobnim za sakupljanje smeća ili pranje veša, mapiranje proizvodnih pogona za Ford, ali je bio i odlična pomoć istraživačima u istraživanju mina.

Međutim, Digidog u februaru je izazvao kritike kako građana tako i kongresmenke Aleksandrije Okasio-Kortez, koja je na Twiter-u napisala da „predstavlja preagresivnu policijsku taktiku usmerenu na siromašne i nedovoljno opslužene zajednice“.

Posle nekog vremena reagovala i NYPD-a koji su na istoj društvenoj mreži napisali da odeljenje te policijske uprave koristi robote u situacijama gde su uključeni taoci ili kod incidenata i to još od 1970. godine.

Odgovori nadležnih nisu zadovoljili kritičare, posebno, nakon što je u aprilu Digidog postavljen u stambenu zgradu na Menhetnu. I sam gradonačelnik Njujorka Bil DeBlasio rekao je novinarima da grad treba da “preispita jednačinu”, ako je prisustvo Digidoga u istragama uznemirujuće. I upravo ta izjava dovela je da se 22. aprila odustane od upotrebe robopsa, što je na kraju rezultiralo raskidom ugovora o iznajmljivanju.

Evropska komisija i veštačka inteligencija

Poverenik evropske komisije za unutrašnje tržište Tijeri Breton rekao je da veštačka inteligencija, kao i svaka druga tehnologija, podrazumeva određene rizike, ali zakon koji je predložila EK štitiće korisnike takvih sistema i prava građana.

Odbor za pravna pitanja Evropskog parlamenta održao je prvu raspravu o tom predlogu na kojoj je većina evroparlamentaraca iznela sumnju u razvoj digitalne tehnologije uz garantovanje bezbednosti ljudi. Kao odgovor Breton je, u ime Komisije, naglasio da će u kontekstu veštačke inteligencije, “vrlo jasno biti zabranjeni tzv. social scoring, iskorištavanje ugroženih grupa, kao što su na primer deca i korišćenje biometrijskih podataka na daljinu u realnom vremenu od strane policije (osim kada je reč o izuzecima kao što je slučaj terorizma)”.

Glavni koraci u kontroli tehnologije i poštovanju ljudskih prava sledeći su: posedovanje tehničke dokumentacije, vođenje registra, transparentnost, informisanje građana, ljudski nadzor i briga o sajber sigurnosti…

Prema njegovim rečima, EK nije u cilju stigmatuju tehnologiju, niti nameravaju da koče inovacije, ali iz nužnosti se moraju doneti zakoni kako bi u okviru veštačke inteligencije postojala određena razmera i predvidljivost. EK je u sredu predložila novi pravni okvir za veštačku inteligenciju koji bi trebalo da pojača poverenje korisnika, garantuje sigurnost i poštovanje osnovnih prava i podstaknuti ulaganja i inovacije u tom području.

Telefon koji meri šećer u krvi?

U međuvremenu, Apple Watch bi mogao da počne da meri/ prati šećer u krvi zahvaljujući britanskoj IT kompaniji. Naime, glasine o Apple Watch-u sa monitoringom šećera u krvi, posle izveštavanja Telegraph-a i Forbes-a, stekle su određeni kredibilitet.

možda vas zanima i Da li su robo-pčele sledeći oprašivači useva?

Britanska zdravstvena firma Rockley Photonics nedavno je potvrdila da je Apple njen najveći kupac u poslednje dve godine. Fokus ove kompanije je bio na senzorima, koji prate glukozu u krvi, pritisak i nivo alkohola, a što bi moglo da znači da će bar jedna od ovih karakteristika biti dostupna u budućem Apple Watch-u.

Ukoliko Apple razvije senzore za proveru šećera u krvi bez upotrebe igle biće to jedan od neverovatnijih poduhvata u kompletnoj IT industriji. Ako Apple može da ugradi tu tehnologiju u uobičajeni proizvod kao što je sat, mogao bi ponuditi prednost svima koji svakodnevno mere nivo šećera pokušavajući da dijabetes drže pod kontrolom.

Uz to i druge tehnologije kompanije Rockley mogu pomoći. Praćenje krvnog pritiska moglo bi da upozoriti na probleme poput stresa, a nadgledanje alkohola moglo bi održavati piće umerenim. Da li će i kada razviti ta opcija ostaje da se vidi. Apple uvek mora obrati pažnju i na vek trajanja baterije i cenu samog budućeg aparata- sata.

 

05/05/2021 13:07

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments