Pročitajte poslednji rad Stivena Hokinga: Kako pronaći paralelni univerzum?

20/03/2018 10:30

Pročitajte poslednji rad Stivena Hokinga: Kako pronaći paralelni univerzum?

Dve nedelje pre nego što je preminuo, Stiven Hoking napisao je rad o paralelnim svetovima i kako ih detektovati.

Pre-print izdanje studije pod nazivom “A Smooth Exit from Eternal Inflation?”  Hoking je napisao sa Tomasom Gertogom sa Univerziteta Leuven iz Belgije. Rad je objavljen pre dve nedelje.

Poslednji rad Stivena Hokinga

Studija se bavi idejom da živimo u multiuniverzumu, te da je naš samo jedan od mnogih koji postoje. Ipak, druge univerzume moguće je detektovati u pozadini same radijacije koju ispuštaju.

“Ovo je teorija Velikog praska. U pitanju je verzija Hokingovog originalnog modela Velikog praska ‘bez granica’, koji su on i Džejms Hartl razrađivali 1983. godine”, napisao je Gertog. Ova teorija sugeriše da je Veliki prasak našeg univerzuma došao uz Velike praskove drugih univerzuma.

Postoje paralelni univerzumi?

“Vremenom shvatili smo da se opisani model odnosi na neograničen broj univerzuma. Kosmolozi ovo nazivaju multiuniverzumom- skupina univerzuma koji postoje paralelno”, rekao je Hertog.

Prema studiji Stivena Hokinga, moguće je detektovati ostatke Velikog praska ostalih univerzuma u gravitacionim talasima koje je emitovao naš Veliki prasak. Dok je teorija o multiuniverzumu osporavana, Hokingov i Hertogov model sugeriše da imamo jake dokaze da postoje drugi univerzumi kao naš.

Rad se i dalje proučava, te ne može da se iznese cela analiza. Ukoliko se pokaže da je istinita i ukoliko neko pronađe dokaz, to bi bilo otkriće vredno Nobelove nagrade.

20/03/2018 10:30

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments