Otrkivene čak 72 nove galaksije!

05/12/2017 12:01

Otrkivene čak 72 nove galaksije!

Najnovija istraživanja svemira, otkrila su 72 nove galaksije, što mnogo više otvara mogućnost i za dokazima da postoji život van naše planete.

Naučnici smatraju da ovolika količina galaksija potencijalno sadrži na milijarde planeta, koje bi mogle da podržavaju život. Otkrivene galaksije locirane su u tzv. polju Hubble Ultra Deep Field (HUDF), koji je lociran u prethodnim istraživanjima.

Galaksije su tek sada postale vidiljive, kada su astronomi počeli da koriste najnaprednije instrumente za pregled svemira. Naučnici su primetili da su galaksije dosad bile skrivene zbog “liman-alfa” emitera, a to znači da one sijaju u jednoj boji. Za razliku od opservacija uz pomoć drugih teleskopa, novi Multi Unit Spectroscopic Explorer koristio je spektroskopiju kako bi razbio svetlo galaksija.

“Ovo nam dozvoljava da izmerimo razdaljinu, boje i druga svojstva svih galaksija koje možemo sada da vidimo”, navodi se u istraživanju.

NASA veruje da samo u našoj galaksiji ima između 100 i 400 milijardi zvezda. Ako oko svake od njih kruži po 8 planeta, to bi značilo da samo u Mlečnom putu ima oko 3,2 triliona zvezda. Ovo dalje implicira da, 72 otkrivene galaksije imaju najmanje 200 milijardi zvezda, što znači da postoji potencijalni 57, 6 triliona planeta na kojima ima života.

05/12/2017 12:01

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments