Posetilac iz svemira: Pored Zemlje proleteo kamen iz druge galaksije

23/11/2017 10:30

Posetilac iz svemira: Pored Zemlje proleteo kamen iz druge galaksije

Pan-Starrs teleskop uočio je neobičan objekat, a zahvaljujući brzoj reakciji astronoma, dobili smo uvid i šta je to proletelo kraj naše planete.

U pitanju je asteroid od kamena i leda, nazvan “oumuamua“, što na havajskom znači- “posetilac iz daleka”. Astronomi su, istraživanjima, došli do zaključka da je u pitanju kamen, iz drugog zvezdanog sistema, odnosno van naše galaksije.

NASA astronom Žosef Masiero je izjavio da je u pitanju veliki pomak u istraživanju svemira, a sam objekat nije ni sličan ičemu sa čim su se astronomi dosad suočili.

Asteroid iz druge galaksije

Kamen je najmanje 10 puta duži nego što je širok, a liči na ogromnu kosmičku hemijsku olovku. “Neverovatno je dugačak, što je veoma neobično i ništa slično nismo dosad videli u našem Sunčevom sistemu”, izjavila je Karen Mech, sa havajskog Instituta za Astronomiju.

Primećeno je da objekat nije ostavljao rep prašine i gasa, što implicira da nije u pitanju kometa, već asteroid, stvoren u unutrašnjem delu drugog zvezdanog sistema. Takođe, pretpostavlja se da se ovaj objekat rotira na svaka 7,34 sata, a procenjeno je da je dugačak oko 0,17 kilometara i širok 0,03 kilometara.

Poznato je samo pet sličnih objekata u našem solarnom sistemu, ali niti jedan nije približno dugačak.

Foto: Instagram

23/11/2017 10:30

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments