Prvi put u istoriji dokazano je da se orangutani samostalno leče

11/12/2017 12:47

Prvi put u istoriji dokazano je da se orangutani samostalno leče

U proteklih nekoliko decenija, istraživači su otkrili da se mnoge životinje same leče prirodnim sredstvima, poput žvakanja određenih biljaka ili pak gline, krečnjaka ili kore drveća. Ipak, sada, naučnici su otkrili novinu u vezi sa orangutanima.

Nikada ranije dosad nije dokazano da veliki majmuni, uključujući šimpanze, orangutane i patuljaste šimpanze, koriste prirodu kako bi ublažili simptome neke bolesti. Pre nekoliko godina, posmatranjem orangutana, naučnici su otkrili da ovi majmuni žvaću, a zatim sažvakano lišće određenih biljaka trljaju na telo.

Kako se orangutani leče?

U početku, došlo je do zabune oko vrste biljke, a na kraju se ispostavilo da orangutani beru lišče Dracaena cantleyi biljke koja raste u šumama. Sami listovi su veoma gorki, a posmatranjem majmuna, naučnici su došli do zaključka da listovi, usled velike količine saponina, u procesu žvakanja počinju da pene.

Laboratorijskim nalazima, dokazano je da ova biljka ima antiupalna sredstva. Uz to, posmatranjem 50 orangutana, pokazano je da su pet od sedam onih koji su trljali lišće na telo, bile zapravo ženke koje su nosile mladunčad. Naučnici smatratraju da im nošenje mladunaca uzrokuje bol, te da zbog toga mažu lišće.

Kasnije, otkriveno je da lokalno satnovništvo koristi isto lišće u svrhu umanjenja bolova na određenim delovima tela. Naučnici pretpostavljaju da su ljudi zapravo ovo naučili upravo od orangutana. Nadalje, naučnici pronalaze načine kako da sastojke ove biljke koriste za lečenje bolova u budućnosti.

11/12/2017 12:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments