Neobičan kraljevski sat!

21/08/2020 14:55

Neobičan kraljevski sat!

U kolekciji Madridske Kraljevske palate, nalazi se veliki broj satova, kao što je jedan od kralja Ferdinanda VI koji je bio opsednut kupovinom sobnih napravi za merenje vremena, ali posebne lepote nosi i posebnu priču iz davne istorije.

Kralj Ferdinand VI bio je specifičan po ljubavi prema sobnim satovima i svojoj velikoj posvećenosti ženi Mariji. Izrađivanje satova za kralja tada je bio veoma unosan posao, kako je kralj bio spreman da plati “kraljevsku cenu„  za onaj koji mu zapadne za oko. Danas ovi satovi iz bogate kolekcije kralja Ferdinanda VI zadaju puno posla kustosu koji je zadužen samo da ih svaki dan navija.

Jedan sat nosi posebnu i zastrašujuću priču. Za taj prelepi predmet se verovalo da ga pokreće sam đavo. A da li je to istina? Ili su ljudi prepisali delanje mračnim silama iz neznanja i straha?

Priča nas vraća u davnu 1758. godinu u Švajcarsku, blizinu Ženeve. Tamo je sadžija a posle i pronalazač Pjer Drozd napravio te godine jedinstven sat posebno za kralja. Mašina koju je Drozd napravio prevazilazila je to vreme – to je mehanizam koji sem za prećenje vremena sadrži i melodije koje se uklapaju sa kazaljkama i najavljuju puni sat u neverovatnom spektru i uigranosti sa figurama.

Sat je satkan od prelepih figurica u boji, veoma verodostojnih, prikaz je dece koja se igraju, žene koja svira klavir, pas koji maše repom, pevajućih ptičica i pastira koji bukvalno svira frulu svojim prstima. Neverovatno detalji u kombinaciji sa verodostojnim zvucima činili su ovaj sat bukvalno živim. Pjer Drozd je morao da koristi algoritme u izradi mehanizma.

Pjer je poslat da sat predstavi kralju ali ga nije pronašao u palati. Naime baš tih dana je umrla njegova voljena žena kraljica Marija i kralj Ferdinand se povukao da tuguje u letnjikovac. Bojali su se da kralja ništa neće izvući iz tuge i depresije koju je uzrokovala smrt njegove voljene. Naročiti strah je imao Drozd koji je sad kralju koji tuguje, trebao da predstavi pevajući sat. No tužnog kralja je razgalio raspevani sat i odmah se odlučio na kupovinu po „kraljevskoj ceni“. Ali problem je bila katolička inkvizicija. Kraljevi sveštenici, savetnici optužili su Drozda da je doneo kralju mašinu kojom u tako savršenoj harmoniji može upravljati samo sam đavo! Kako su optužbe bile ozbiljne, Pjer je morao da otvori sat i pokaže inkviziciji mehanizam, inače bi posledice optužbe bile pogubne. Inkvizicija je, sva sreća uvažila mehanizam i odbacila optužbe, što je Drozda poslalo kući da radi na daljim velikim pronalascima svog vremena i daleko ispred istog.

21/08/2020 14:55

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments