Najsmronosnije biljke na svetu

17/12/2020 11:49

Najsmronosnije biljke na svetu

Na svetu postoji na hiljade biljaka otrovnica, među kojima su i one koje su jako opasne za ljude. Među biljkama opasnim po ljude postoje čak i one koje ne retko viđene kao saksijske biljke koje držimo u stanovima, ili vrtne biljke, koje mislimo da dobro znamo…

Kukuta (Conium)

Kukuta je svoju svetsku slavu stekla na najsuroviji mogući način – ona je još u drevnoj Grčkoj služila za spravjanje otrova za egzekuciju. Verovatno najpoznatija žrtva ove biljke je bio Sokrat, grčki filozof kome je presuđeno da sam sebi oduzme život ispijanjem otrova.

Iako biljka sadrži nekoliko otrovnih materija, najači i najsmrtonosniji je otrov „konin“ koji u dovoljnoj dozi uzrokuje paralizu srca i pluća, Kukuta uglavnom raste u Evropi i Severnoj i Severnoj Africi. Pored Kukute koja je ubila Sokrata (i ko zna još koliko ljudi), jedan rođak ove biljke, Cicuta (ili Vodena Kukuta) je proglašena najotrovnijom biljkom koja raste u Severnoj Americi.

Abrus precatorius (Krabino oko)

Abrus je poreklom iz Indonezije, gde se njene jarko crne, crvene i bele bobice često koriste pri izradi perkusija i nakita. Ove semenke ne proizvode samo dobar zvuk. One su i veoma opasne zbog otrovne supstance abrina koje sadrže.

Samo jedna semenka ove biljke može biti fatalna za ljude. Ipak, na svu sreću semenka samo „prođe“ kroz ljudski organizam, a fatalna je samo kad se žvaće. Dakle ne žvaćite bobice iz perkusija!

Nerium oleander (kod nas poznat kao samo oleander)

Oleander je svrstana među najotrovnije biljke na planeti, a opet šanse da je i sami uzgajate u bašti ili domu postoje pošto je Oleander jedna od najpopularnijih kućnih cvetnica.

Ova biljka koja raste u obliku malog grma, može biti jako lepa- ali samo za gledanje, žvakanje lišća, stabla ili cveća več može biti fatalno. Zapravo svaki deo oleandera je otrovan, a u jako malim dozama se koristio i kao lek u narodnoj medicino.Čisti oleander može oštetiti vaše oči i creva pa čak i zaustaviti srce.

17/12/2020 11:49

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments