Savremene monarhije

29/01/2021 12:33

Savremene monarhije

Ovo su velike svetske monarhije koje još uvek poštuju i vole kralja, kraljicu, svoje princeze i prinčeve. Iako je većina ovih monarhija čisto ceremonijalnog značenja za vlast i uređenje zemlje kao i za odluke, opet ovi narodi nisu spremni da se odreknu svoje tradicije.

Spomenuli smo Španiju, Holandiju, Belgiju i Norvešku kao i neobično malo kraljevstvo Esvatini, ovo je tek početak priče o „živim“  kraljevinama…

Kraljevina Švedska

Monarh Švedske je kralj Karl XVI Gustaf (74) iz dinastije Bernadota, koji je na presto došao 15. septembra 1973. godine, nakon smrti svog oca Gustafa VI Adolfa. Na tronu će ga naslediti ćerka Viktorija (43), vojvotkina od Vestergotlanda, koja je izmenom zakona 1980. godine automatski postala naslednica, jer od te godine tron pripada prvom, najstarijem nasledniku, bez obzira na pol. Uloga monarha je većim delom ceremonijalna, on je vrhovni komandant vojske i religijski poglavar, dok je zakonodavna vlast u rukama parlamenta, a izvršna poverena vladi.

Kraljevina Danska

Zvanično najsrećnijom zemljom na svetu vlada kraljica Margareta II (80) iz dinastije Giksburg, koja je na presto stupila 1972. godine nakon smrti oca Frederika IX Danskog. Zakon je promenjen i Margareta je nasledila presto mesto ujaka Kunda od Danske. Tome je doprinela popularnost njene porodice. Danska je ustavna monarhija, što znači da vladar ne može sam da donosi odluke. Svaki predlog zakona postaje Zakon kad ga potpišu kraljica i ministar iz kabineta.

Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske

Ovim kraljevstvom vlada svakako najpoznatiji monarh na svetu Elizabeta II (94), iz dinastije Vindzor, koja je na presto došla 6. februara 1952. godine, nakon smrti oca Džordža VI. Ona je monarh u 16 krunisanih zemalja Komovelta i vrhovni poglavar Crkve Engleske. Principi engleske monarhije kažu da je Elizabeta šef države, kojom „vlada ne upravlja“,dok je izvršna i zakonodavna vlast u rukama parlamenta i vlade. Ceo svet zna za ovu monarhiju i da će presto naslediti Elizabetin najstariji sin Čarls, princ od Velsa.

Zemlje komovelta broje 53 države i ulazak je slobodan, zato je bitno odvojiti krunske zemlje Komovelta. Njih je 16 i njima vlada Elizabeta II kao kraljica i šef države. To su: Antigva, Barbuda, Australija, Bahami, Barbados, Belize, Grenada, Jamajka, Kanada, Novi Zeland, Papua Nova Gvineja, Sent Kits i Nevis, Sveta Lucija, Sent Vinsent i Grenandini, Solomonova ostrva, Tuvalu i Ujedinjeno Kraljevstvo. Ove zemlje imaju generalnog guvernera kao kraljičinog predstavnika a ostale zemlje komovelta koje nisu krunske imaju svoje šefove.I jedne i druge komovelt ujedinjuje u istoriji, vrednostima, kulturi i jeziku. Ukoliko bi neka od krunskih zemalja komovelta postala republika automatski bi prestala da bude članica Komovelta.

29/01/2021 12:33

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments