Na današnji dan rođen Stiven Hoking

08/01/2017 11:10

Na današnji dan rođen Stiven Hoking

Na današnji dan, 8. januara 1942. godine, rođen je jedan od najznačajnijih umova današnjice, veliki naučnik, istaknuti engleski fizičar, Stiven Hoking.

Rođen je u Oksfordu, gde je i diplomirao fiziku, nakon čega je sa temom iz teorije relativnosti doktorirao na Kembridžu.

Sa 32 godine postao je član Kraljevskog društva, a pet godina kasnije postao je i profesor matematike. Još za vreme studija oboleo je od veoma progresivne neuromotoričke bolesti, zbog koje je vremenom izgubio mogućnost kretanja i govora.

Proučavanje o opštoj teoriji relativnosti započeo je pošto je primetio da Ajnštjnova teorija ne objašnjava kvantnomehaničku prirodu fizike i da nije u stanju da da adekvatne opise za gravitacione singularitete, kao što su tzv. “crne rupe” ili “veliki prasak”.

Dokazao je da mehanika crnih rupa ima paralele u zakonima termodinamike i da one ne nastaju usled kolapsa zvezda, nego usled kolapsa i drugih visokokompresovanih regiona prostora. Osim toga, došao je do saznanja da crne rupe mogu da emituju toplotno zračenje.

Jedan od vodećih svetskih naučnika u 20. veku postao je nakon objavljivanja knjige o poreklu univerzuma “Kratka istorija vremena” iz 1988. godine.

Za sada je jedan od najznačajnijih kosmologa i teoretičara fizike na svetu, a uprkos teškoj bolesti od koje pati veći deo svog života i zbog koje ne može da se kreće uopšte niti da priča, on i dalje radi na novim teorijama i saznanjima z oblasti nauke.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

08/01/2017 11:10

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments