Bizarni lekovi iz 18. veka

10/09/2020 11:00

Bizarni lekovi iz 18. veka

U kasnim 1740-tim, Džon Vesli, suosnivač metodizma, je objavio knjigu koja je nudila „jednostavan i prirodan način lečenja većine bolesti“. Ova knjiga je bila namenjena „običnim ljudima“ kako bi mogli brzo i efikasno lečiti većinu bolesti u vlastitom domu.

Većina Veslijevih lekova se sastojala od toga da pacijent treba da pije hladnu vodu ili da se okupa u istoj, a prema njemu, hladna voda je lečila skoro sve bolesti, uključujući čak i rak dojke! No, neki od njegovih predloga, poput korišćenja čaja od kamilice za želudac, su preživeli i do danas. Ostali lekovi su ipak pomalo čudnovati i bizarni za današnje standarde, a ovo su neki od njih…

Lek za zaustavljanje krvarenja iz nosa

Pijte surutku i jedite grožđa svaki dan, kaže Vesli, jer to će vam pomoći da sprečite krvarenja iz nosa- ovo i nije ne istinita i loša metoda- svi znamo benefite surutke za imunitet i čišćenje organizma a grožđe sadrži pregršt minerala i vitamina koju pune krv. No, ovo ne bi bilo bizarno da se ne nastavlja savetom: „Držite užareni komad uglja ispod nosa“ i „umočite krpu u sirće, zapalite je i zatim udišite njen miris“.

Lek za „prehladu u glavi“

 Bolest koju Vesli naziva prehladom u glavi je najbolje lečiti tako što ćete uzeti koru od narandže, od nje napraviti dva valjka i ugurati ih u nos.

Lek za „bele tačkice u oku“

Iako je nejasno na šta je tačno Vesli mislio pod definicijom „bele tačkice u oku“, da li je to iluzorno ili je vidljiv simptom, ali nagađamo da je najverovatnije da se radilo o muscae volitantes (sitne, neobično oblikovane tačkice koje se ponekad pojavljuju u viziji, najčešće kada gledamo u nebo tokom sunčanog dana). Veslijev za ovu boljku preporučuje: „pre odlaska u krevet stavite malo voska iz ušiju na oči“, uz tvrdnju da je to mnoge izlećilo. Priznaćete- zaista bizarno.

Lek za kostobolju

„Ne obraćajte pažnju na one koji kažu da kostobolju ne treba lečiti. Oni zapravo kažu da se ona ne može izlečiti“, piše Vesli a pod „oni“- verovatno podrazumeva doktore iz tog perioda.“Znam da se ne može izlečiti od njihovih recepata. Ali sam znao da izlečim mnoge ljude, bez ikakvog negativnog uticaja sledećim: kosobolja na nozi ili rucise može izlečiti tako što ćete na bolno mesto staviti sirov ne masni odrezak govedine.Promenite ga jednom u dvanaest sati, sve dok vas ne izleči“.

10/09/2020 11:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments