Ko je izmislio šećernu vunu?

18/12/2017 14:33

Ko je izmislio šećernu vunu?

Kada pomislit na vašare, šta vam prvo padne na pamet? Autići na sudaranje? Miris roštilja? Ringišpil?A šta kažete na pufnasti slatkiš šećernu vunu? Mnogima je ovo omiljena poslastica na ovakvim dešavanjima, a znate li kako je šećerna vuna nastala?

Ovaj slatkiš prvi put napravljen je u SAD. Naime, poslatičar Džon Vorton i stomatolog Vilijem Morison iz Nešvila su 1897. godine patenrirali prvu električnu mašinu za proizvodnju šećerne vune. Ipak, široj javnost predstavljena je 1904. na svetskoj izložbi u Sent Luisu.

Tada, šećerna vuna prodavala se po nazivom “vilin konac” (engl. fairy floss), a za šest meseci, koliko je izložba trajala, prodato je 68.655 komada. Naziv šećerna vuna, odnosno paumčni slatkiš (engl cotton candy), nastao je tek oko 1920. godine.

Prve niti šećerne vune bile su lomljive i mrsile su se. Tek je 1949. godine, u Ohaju predstavljena mašina Gold Metal Products kompanije, koja je omogućila lakše i lepše izrađivanje ovog slatkiša. Danas, ova kompanija drži monopol na tržištu mašina za izradu šećerne vune, a uy one vašarske, mogu da se kupe i male mašine, za kućnu upotrebu.

Kako se pravi šećerna vuna?

Šećer se zagreva i na temperaturi od 150 stepeni otapa i postaje tečan. Zatim, on prolazi kroz sitne rupe uz pomoć pritiska, te s druge strane izlaze tanke niti, koje, se “hvataju” na drveni štapić te, u dodiru sa vazduhom, naposletku očvrsnu.

Dan šećerne vune je nacionalni praznik u SAD i slavi se 7. novembra.

18/12/2017 14:33

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments