Leskovački Spomen park Revolucije

09/01/2021 15:43

Leskovački Spomen park Revolucije

Ovaj prelepi kameni spomenik sa gvozdenim elementima, zadivljujuće i veoma nesvakidašnje strukture, obilka, dizajna, zapao je za oko celom svetu. Sem što je spomenik veoma lep i značajan, krasi još lepšu prirodu spomen parka, koja ga okružuje, kao i fenomen spomenika krajputaša na svako malo. Ovo čini jedan čudesni put kroz istoriju, umetnost i lepotu.

Leskovački Spomen park Revolucije sa spomenikom „Boginjom pobede“ u centru, je britanski „BBC“ uvrstio u deset najčudesnijih arhitektonskih struktura.

Ovaj memorijalni park je sagrađen 1971. godine prema projektu arhitekte Bogdana Bogdanovića. Početni deo parka čini ceremonijalni put dug 450 metara uz koji je na svakih desetak metara postavljen po jedan spomenik kraj-putaš. U komemorijalnom delu nalaze se 34 štećka na kojima su ispisana imena narodnih heroja, revolucionara i palih boraca ovog kraja. Ovo je bukvalno zbir istorije i herostava ovog kraja.

centralni deo kompleksa zauzima 12 metara visoki konus, poznat i kao „Boginja pobede“ i „Šumska boginja“, koji je podignut u čast 1000 palih boraca i žrtava fašizma.

Spomenik je sagrađen u obliku amfore, ali ujedno podseća i na igračicu, na čijoj glavi stoji kruna sa koje su visila četiri ornamenta ( naušnice) koje su simbolizovali suze. One su u međuvremenu, nažalost, pokradene i najverovatnije su završile kao staro grožđe.

Spomen park se ne održava, ali i pored toga ima izuzetnu lepotu.

09/01/2021 15:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments