Taraš – mesto gde žive rode

27/07/2020 13:58

Taraš – mesto gde žive rode

Taraš je mesto gde žive rode – Gde svaka druga kuća na krovu ili dimnjaku ima gnezdo ove neobične ptice. Gde su ljudi naučili da žive sa rodama i rode sa njima.

Taraš je mali zaseok na samo 45 kilometara od Novog Sada i još manje (22km) udaljeno od Zrenjanina. Malo mesto koje ima šta da ponudi i turistima, srce Vojvodine, zagrljaj Tise, ravničarsko vino i lalinsku hranu.

Pitate se kako su turisti u velikom broju zalutali baš u ovo seoce? Nije u pitanju blizina grada ni posebnost vina niti kuhinje kao ni obale Tise koja je svuda jednako lepa…u pitanju su rode kojih ovde ima skoro koliko i stanovnika u letnjem periodu.

Ovo selo proglašeno je Evropskim selom roda 2015. godine, a njega gnezdi od 25 do 40 parova ovih klepetuša. Meštani kažu da su rode oduvek letovale u Tarašu, a intenzivno ih prate članovi Udruženja „Taraške rode“ osam godina. Atrakcija koja kupi kadrove lokalnih televizija je mužijak Prvoje, on stiže u selo roda najmanje osam godina od kad ga redovno prate, možda i duže, i to od 1. do 10. marta najkasnije, posle njega se očekuje i njegova ženka Mara.

Sa početka deljenja sela sa ljudima rode su se gnezdile čak i po dvorištima, gde god bi bilo slame i dimnjacima a sad su prešle mahom na bandere ali ostalo je po koje gnezdo i na dimnjaku i krovu kuća.

Te godine kada je Taraš proglašen selom roda leto je brojalo 40 parova, dok je prošlo leto brojalo najmanje – 26 parova. Misli se da na njihov dolazak u mnogome utiče migracioni put iz Afrike.

Taraš 13. marta slavi manifestacijom „Doček roda“ radosni dolazak ovih ptica, dok je udruženje za zadatak sebi postavilo edukaciju stanovnika, naročito najmlađih u cilju očuvanja gnezda i hranilišta roda, vlažne livade Rogozare koja je jedno od glavnih izvora hrane.

Ovako tarašani skladno i srećno žive sa svojim neobičnim kljunastim afrikancima.

27/07/2020 13:58

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments