Hana Glas: Autorka najprodavanije knjige recepata 18. veka

09/03/2023 09:09

Hana Glas: Autorka najprodavanije knjige recepata 18. veka

Hana Glas je bila engleska kuvarica i spisateljica, čija je knjiga recepata bila najprodavanija knjiga u 18. veku.

Hana je rođena 28. marta 1708. godine u Londonu, gde je nastavila da živi do kraja života. Da je bila autorka najpopularnije knjige recepata u 18. veku potvrdila je istoričarka Madelin Houp Dods 1938. godine. Prva knjiga “Umetnost kuvanja- jednostavno i lako” (engl. “The Art of Cookery Made Plain and Easy”) objavljena je 1747. godine, a zatim se štampala u još 40 dopunjenih izdanja.

“Umetnost kuvanja- jednostavno i lako” – Hana Glas

Tokom tog veka, ova knjiga recepata postala je najpopularnija. Razlog se krio u jednostavnim receptima i jeziku, koji su mogli svi da razumeju, pa čak i sluge. Jedino što je bilo potrebno jeste da osoba zna da čita.

Tokom života, Hana je nekoliko puta bila na ivici egzistencije, usled bankrota, a uz ovaj kuvar, objavila je i rečnik za sluge, iako on nikada nije bio toliko popularan. Takođe, objavila je još dva kuvara do kraja života. Preminula je 1. septembra 1770. godine, u 62. godini života.

Najpoznatija knjiga recepata 18. veka

Kuvar “Umetnost kuvanja- jednostavno i lako” postao je veoma popularan, a razlog se krio u tome što je Hana objavila jednostavne recepte, koje su mogli svi da razumeju i da naprave opisana jela, samo ako su znali da čitaju. BBC je Hanu proglasio “majkom moderne večere” i “prvom boginjom domaćinstva”.

Recept za indijski kari

Hana je u svoju knjigu recepata prvi put uvela brojna jela, kao što su žele, indijansko jelo pikalili, te trifl- desert sa piškotama, voćem, šerijem i vinom. Iako nije naročito volela francusku kuhinju, u nekoliko recepata ubacila je i tartufe.

09/03/2023 09:09

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments