Poreklo panda – Evropa ili Azija

23/04/2023 11:26

Poreklo panda – Evropa ili Azija

Naučnci su došli do otkrića novih fosila na području Mađarske, koja dovode do otvaranja novih pitanja sa kog kontinenta potiču ove slatke životinje, pande.

Pande predstavljaju stari simbol Kine, a živele su, prema otkrivenim istraživanjima na području Evrope. U naučnim krugovima i dalje se raspravlja o pravom poreklu panda, a teoretičarima koji smatraju da ove životinje potiču iz Evrope, otkriće novih fosila ide u prilog.

Naime, na osnovu istraživanja fosilnih ostataka – zuba, na Univerzitetu u Torontu otkriveno je da su područje današnje Mađarske, pre deset miliona godina naseljavali medvedi slični pandama.

Istraživanjima Univerziteta u Torontu priključile su se i kolege sa univerziteta u Poatjeu i Ekvadoru, gde su upoređivanjem zuba medveda utvrdili da je ova vrste bila biljojed. Podaci ukazuju na sličnosti u ishrani sa pandama, ali ne dokazuju činjenicu o poreklu i precima ovih životinja.

Bambus je glavni u ishrani pandi, te se retko i slabo održavanje ove biljke vezuje za njihovo izumiranje. Pretpostavlja se da su pande zadržale sistem za varenje kakav imaju mesojedi, a da je njihova ishrana bambusom započela pre dva miliona godina, kada su u Kini evoluirale džinovske pande, kakve su nama danas poznate.

Mali je broj podataka o evoluciji pandi, jer je i mali broj pronađenih fosilnih ostataka koji bi rekli nešto više o nastanku ove vrste. Ipak, molekularne studije uspele su da utvrde da pripadaju medvedima, iako se neke osobine i životne navike dosta razlikuju.

Sa Instituta za zoologiju u Kini, komentarišu da je mali broj podataka nedovoljan da se da definitivan odgovor o njihovom poreklu i da debata oko ovog pitanja traje već godinama.

Postoji pretpostavka da je direktna linija današnjih pandi azijska, a da su u Evropi postojale sestrinske linije. Klima u Evropi, u vreme postojanja ove vrste pandi, bila je toplija i vlažnija, te se u ovom predelu najverovatnije nalazila suptropska šuma, što je moglo dovesti do izumiranje ove vrste pandinih srodnika.

Pande predstavljaju ugroženu vrstu, zbog niske stope rađanja i menjanja prirodnog staništa. Situacija je počela da se menja na bolje početkom 21. veka, kad su prešle pod zaštitu Uneska.

23/04/2023 11:26

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments