Šta ćemo videti na nebu u 2016. godini?

04/01/2016 13:36

Šta ćemo videti na nebu u 2016. godini?

Tokom 2015. godine imali smo prilike da vidimo različite spektakle na nebu, a nešto veoma slično očekuje nas i tokom 2016. godine.

Za sve ljubitelje astronomije i ova godina doneće puno uzbuđenja. Iako će prva dva meseca u godini biti mirna, već u martu se može očekivati prilika za veličanstvene prizore na nebu.

Pomračenje sunca

pomracenje sunca

Za 8. mart očekuje nas potpuno pomračenje sunca u kom neće imati prilike da uživaju baš svi stanovnici Zemlje. Najvidljivije biće narodima južne Azije – od Indonezije do zapadnog Pacifika, a delimično pomračenje sunca će se videti iz većeg dela Azije i Okeanije.

Eta akvaridi

Prva od dve meteorske kiše u ovoj godini – Eta akvaridi – desiće se 6. maja. Meteorska kiša je rezultat prolaska Zemlje kroz prašinu oja nastaje usled leta Halejeve komete. Eta akvaridi će biti vidljiva u noći 6. maja i u ranim satima 7. maja.

Na tamnoj strani severne hemisfere u ovoj noći biće vidljivo oko 30 meteora u sat vremena, dok će južna hemisfera biti bogatija meteorima – kojih će biti oko 60 u toku sat vremena.

Prolazak Merkura

Prvi prolazak Merkura u poslednjih 10 godina dešava se baš ove godine, 9. maja. Tada će ljubitelji nebeskih tela imati priliku da posvedoče jednom od fenomena astronomije.

Planete u istoj ravni

U istoj ravni će se u noći između 23. i 24. avgusta naći Mars i Saturn, zajedno sa Antaresom – najsjajnijom zvezdom sazvežđa Škorpije.

Susret Venere i Jupitera

Venera i Jupiter su dva najsjajnija nebeska tela – posle Sunca i Mesaca, a na nebu će se susresti u toku ove godine, tačnije 27. avgusta.

lagun

Emisiona magla gasa i prašine iz sazvežđa Strelac – Laguna

Susret Marsa i Lagune

Emisiona magla gasa i prašine iz sazvežđa Strelac pod nazivom Laguna sa planetom Mars će se susresti 28. septembra, što će biti vidljivo na nebu, ukoliko ove noći budete posmatrali nebo teleskopom.

04/01/2016 13:36

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments