Zašto baš rode donose bebe?

18/06/2015 14:34

Zašto baš rode donose bebe?

Svi smo čuli da bebe donose rode. Ovo će biti čest odgovor na pitanje dece – kako bebe dolaze na svet. Ali zašto, od svih životinja, baš rode donose bebe?

Postoji priča koja potiče još od grčkih mitova. Naime, boginja Hera je svoju rivalku pretvorila u rodu, a ona je kasnije pokušala da ukrade Herinog sina. Na ovaj način, roda je neka vrsta sinonima za krađu beba.

Drugi razlog za povezivanje rode i beba, jeste to što je u egipatskoj mitologiji viši oblik duše (ba) predstavljen kao roda. Povratak ove ptice, značio je povratak duše – koja je potrebna za ponovo oživaljvanje osobe.

Staroindijska mitologija predstavlja porodične vrednosti i odanosti – rodom.

Neke mitologije rodu doživljavaju kao simbol vernosti i monogamije, odnosno roda predstavlja život u kom svako ima samo jednu srodnu dušu.

Sve ove mitologije u kojima se roda pominje na različite načine, možda jesu izvor priče o tome da – bebe donose rode, ali je ova priča zapravo nastala prilično skoro.

Pre nekoliko vekova u Nemačkoj je nastala priča da bebe svojim roditeljima donose rode. S obzirom na to da su rode ptice selice koje u jesen odlaze na jug gde ostaju devet meseci, koliko traje i trudnoća kod žene. Nakon perioda provedenog u toplijim krajevima, rode se vraćaju u Evropu, a sa gnežđenjem počinju u martu i aprlu.

18/06/2015 14:34

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments