Kanbera: Grad sa božićnim ukrasima za Ginisa

04/12/2014 14:00

Kanbera: Grad sa božićnim ukrasima za Ginisa

Povodom božićnih praznika, u australijskoj prestonici, Kanberi, postavljena je svetlosna instalacija koju je Ginisova knjiga rekorda proglasila najvećom svetlosnom instalacijom na svetu.

Reč je o blizu 1.2 miliona LED lampi koje su okačene na 120 kilometara kablova, a sve to je uoblikovano u tri međusobno povezana džinovska božićna poklona.

Ideja koja se realizovala u Ginisov rekord pripada australijskom advokatu Dejvidu Ričardsu. Ova raskošna instalacija je rezultat planiranja dugog više meseci za šta je Ričardsu bila potrebna pomoć.

Volonteri (arhitekte, inžinjeri, građevinske kompanije i inžinjeri zvuka) pomogli su Ričardsu da pretekne predhodne vlasnike ovog rekorda čija je instalacija imala (samo) 181.540 sijalica i bila je postavljena u uzbekistanskom gradu Šurtan.

Božić je vrlo često inspiracija za obaranje rekorda, pa je tako Ričards i prošle godine oborio Ginisov rekord, takođe vezan za svetlosne dekoracije. On je svoju vilu u predgrađu Kanbere okitio sa 502.165 sijalica.

“Božićne svetiljke unose duh slavlja. Ukrašavamo našu kuću godinama i ljudi dolaze iz svih krajeva da vide svetiljke”, izjavio je Ričards.

04/12/2014 14:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments