Otkriven dokaz o razapinjanju star 2000 godina

05/06/2018 10:01

Otkriven dokaz o razapinjanju star 2000 godina

Drugi dokaz o razapinjanju star 2000 godina, otkriven u severnoj Italiji.

Arheolozi tokom iskopavanja, otkrili skelet sa rupom u stopalu.

Skelet iz rimskog doba

Arheolozi su tokom iskopavanje grobnice, pronašli ostatke stare 2000 godina. Ovo otkriće predstavlja drugi po redu dokaz o mučenju osuđenika na smrt, istom tehnikom kojom je ubijen i Isus Hrist.

Prethodno pronađen dokaz je ekser dugačak 19 centimetara, otkriven u telu Jevrejina, 1968. godine u Jerusalimu.

Ostaci su pronađeni u grobnici na području severne Italije. Tragovi mučenja otkriveni su na desnom stopalu, pa se pretpostavlja da je osoba razapeta.

Rimljani su stotinama godina praktikovali ovu tehniku mučenja, razapinjanje, pa su tako ubili na desetine hiljada ljudi, ali je vrlo malo dokaza o takvoj vrsti pogubljenja pronađeno.

Za sprovođenje ove užasne tehnike, Rimljani su koristili drvene krstove, koji su se brzo raspadali. Ostaci žrtava, bacani su kao smeće, gde su često postajali hrana strvinarima.

Rezultati istraživanja

Skelet je otkriven oko šezdesetak kilometara od Venecije, u dolini reke Po. Nije pronađeno ništa što bi ukazalo o kome je reč, odnosno nisu otkriveni nikakvi predmeti. Čovek je sahranjen sam, bez imovine, a veruje se da je imao oko 35 godina.

U toku istraživanja, napravljen je trodimenzionalni prikaz rupe u kosti stopala, zahvaljujući digitalnom mikroskopu. Rezultati su pokazali da lezija prolazi kroz celu širinu kosti.

Naučnici tvrde da je u pitanju dokaz da je stopalo bilo zakucano na tvrdu površinu, pre nego što je čovek umro.

05/06/2018 10:01

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments