Najbolji praznični filmovi svih vremena

14/12/2022 12:58

Najbolji praznični filmovi svih vremena

Novogodišnji i božićni praznici idealno su vreme za filmske maratone, sa porodicom i prijateljima. U nastavku otkrijte koji su to najbolji praznični filmovi, prema sajtu Rotten Tomatoes.

Veb- sajt Rotten Tomatoes prikuplja filmske kritike i informacije o filmovima, a o kvalitetu određenog filma odlučuje publika. Tako je ovaj sajt napravio listu i najboljih filmova sa božićnom i novogodišnjom tematiom.

Začudo, omiljeni božićni film, barem kada smo mi u Srbiji i regionu u pitanju, “Sam u kući” na nalazi se na ovoj listi. Pogledajte spisak najboljih prazničnih filmova prema svetskoj publici i izaberite svoj favorit za ovu zimu.

Beli Božić (White Christmas)

Ovaj filmski klasik je zapravo romantična komedija, u kojoj glumci, između ostalog i pevaju i plešu. Omiljeni je film već decenijama, a prvi put emitovan je 1. januara 1954. godine.

Nevaljali Deda Mraz (Bad Santa)

Komedija sa Bilijem Bob Tortonom u glavnom ulozi osvojila je srca publike 2003. godine, a od tada i dalje se rado gleda u domovima širom sveta tokom novogodišnjih praznika. Iako ovaj film nije baš za svakog, a malo stariji će sigurno uživati u humoru poznatog glumca.

Biskupova žena (The Bishop’s Wife)

Prema kritičarima, ovaj film bio je uspešan zbog glavnih zvezda koje su u njemu glumile- Gerija Granta i Lorete Jang. Iako je snimljen davne 1948. godine, publika ga i dalje veoma voli.

Povratak Betmena (Batman Returns)

Malo neočekivano, budući da tematika nisu praznici, ali ovaj film dobio je brojne glasove na Rotten Tomatoes sajtu. U pitanju je verzija u kojoj je Betmen Majkl Kiton, a glavni negativac je Pingvin, kojeg glumi Deni Devito. Ovaj deo Betmen franšize reširao je Tim Barton.

Skrudž (A Christmas Carol)

Adaptacija bezvremenske priče Čarlsa Dikensa o mrzovoljnoj škrtici koju na Badnje veče posećuju tri duha. Film je snimljen 1951. godine, a Skrudža je glumio sjajni Alastair Sim. Prema filmskim kritičarima, ova verzija je, zasad, najvernije prikazala sam roman, a Alastair se odlično pokazao u ulozi Skrudža.

Gremlini (Gremlins)

Kako su naveli kritičari, u pitanju je veliki klasik, bilo da birate da ga gledate iz nostalgije ili u vreme dokolice. U pitanju je priča o dečaku koji na poklon dobija Gizma, gremlina koji ne sme da se smoči niti da jede posle ponoći…

Vilenjak (Elf)

U pitanju je porodična komedija iz 2003. godine, u kojoj glavnu ulogu glumi komičar Vil Farel, koji je ovog puta Deda Mrazov pomoćnik.

Kolo sreće (Trading Place)

Edi Marfi i Den Ajkrojd snimili su 1983. godine komediju koja je zaludela ceo svet, a i dalje je omiljen porodični film, naročito u vreme praznika.

Božić u Konektikatu (Christmas in Connecticut)

Ova romantična komedija snimljena je 1945. godine, a u njuj glume Barbara Stanvik i Denis Morgan.

Tokijski kumovi (Tokyo Godfathers)

Animirani kineski film je opisan kao veoma lep i pokretački film, pa ukoliko ste pogledali sve Diznijeve i Piksarove, možda je red na film japanskog režisera Satošija Kona.

Bolje pazi (Better Watch Out)

Film je najnovijeg datuma, snimljen je 2017., a idealan je za one koji žele da praznike provedu uz horore, umesto uz romantične komedije.

Rudolf (Rudolph the Red-Nosed Reindeer)

Animirana verzija priče o irvasu crvenog nosa Rudolfu iz 1964. godine je filmski klasik, a zašto, otkrijte sami.

Božićna priča (A Christmas Story)

U isto vreme nostalgična i prepuna crnog humora, ova verzija prazničnog filma iz 1983. zasluženo nosi status prazničnog obaveznog filma.

Umri muški (Die Hard)

Ukoliko su vam dosadile komedije i romantični filmovi, pomoć potražite od sjajnog Brusa Vilisa i Alana Rikmana u sjajnom akcijskom klasiku “Umri muški”.

Noćna mora pre Božića (The Nightmare Before Christmas)

Tim Barton našao se drugi put na ovoj listi, a ovog puta u pitanju je originalni animirani film po njegovoj priči o Kralju bundeva.

Kako je Grinč ukrao Božić (How the Grinch Stole Christmas)

Komičar Džim Keri u ulozi Grinča, zelenog stvorenja koje mrzi Božić. Ukoliko vam se pak ne dopada ova verzija, izaberite onu i šezdesetih godina, sa Borisom Karlofom u glavnoj ulozi.

Čudo u 34. ulici (Miracle on 34th Street)

Kritičari su ovaj film opisali ovako: “Nepopravlji dokaz kako nežan sentiment može da bude glavni sastojak predivnog filma… Čudo u 34. ulici donosi toplu prazničnu poruku.” Mi nemamo šta da dodamo.

Pored ove liste sajta Rotten Tomatoes, mi bismo vam još preporučili naše favorite, naročito ukoliko ste ljubitelji fantazije i epske- fantstike. Naša preporuka svu svi delovi “Gospodara prstena”, “Harija Potera” i “Hobita”.

Srećni praznici!

14/12/2022 12:58

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments