Provod iz pakla u srcu Pariza?

13/08/2018 10:06

Provod iz pakla u srcu Pariza?

Francuska prestonica je jedna od najpoznatijih, najposećenijih i najpopularnijih na svetu. Krase je bogata istorija, predivna arhitektura i posebna kultura. 

Međutim, ovaj grad skriva jednu sasvim drugačiju stranu.

Kabare iz pakla

Kroz Pariz su prošli mnogi veliki umetnici, pisci, pesnici, muzičari… Ovaj grad na Seni predstavlja dom 12 miliona stanovnika, a turisti širom sveta posećuju ga svake godine, u sve većem broju.

Međutim, postoji i period u istoriji kada je Pariz bio sasvim drugačiji. Naime, tokom 1800-ih godina, ovaj grad je bio poznat po noćnom životu i po Ulici crvenih fenjera – mestu za provod raznog tipa i lude žurke.

Tada je najpopularnije mesto u ovom delu Pariza, bio Kabare iz pakla (Le Cabaret de l’Enfer). Tu su mogli da se nađu provodi i zadovoljstva za sva čula, u zavisnosti ko šta traži.

Reč je o kombinaciji kabarea, zabave, magije i pića koju danas ne možemo ni da zamislimo, a kamoli vežemo za taj period iz za francusku prestonicu.

Kabare iz pakla, u samom podnožju Monmartra, osnovao je Antonin Aleksander, 1892 godine. On je takođe, pored Kabarea iz pakla, otvorio i Kabare iz raja (Cabaret du Ciel ), savršenog pandana, na istoj adresi, sa posebnom ponudom.

Istoričar Žil Klaret, objasnio je ovu “pojavu”, odnosno atmosferu i unutrašnjost kabarea, kao oživljene Danteove stihove.

13/08/2018 10:06

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments