Ovo su najmanje zemlje na svetu

12/07/2022 11:59

Ovo su najmanje zemlje na svetu

One imaju kulturu, tradiciju, državno i političko uređenje – i one su najmanje države na planeti.

Pojedine se nalaze i na listi najbogatijih, druge na listi najzanimljivijih.

Reč je o sledećim zemljama

Ove države, zajedno, pokrivaju površinu od 1625,0 kilometra kvadratnih.

Grenada

U pitanju je ostrvska država u Karibima, koja zauzima područje od 344 kvadratna kilometra. Bila je francuska kolonija od 1649. do 1763. godine. Karakteriše je arhitektura iz tog perioda, pa je tako i jedna od atraktivnih turističkih destinacija.

Malta

Ponovo ostrvo, ali na Mediteranskom moru. Republiku Maltu čine tri manja ostrva, Goco, Komina i Malta. Na površini od 316 kvadratnih kilometara živi 450 hiljada stanovnika. Reč je o jednoj od najgušće naseljenoj zemlji na svetu.

Maldivi

Ova turistička destinacija se nalazi u Indijskom okeanu i zauzima površinu od 300 kvadratnih kilometara. Karakterišu je poznate plaže, plavo more i beli pesak.

Sent Kits i Nevis

FOTO:www.upenditravelandtours.com

U pitanju su prva ostrva koja su naselili kolonisti iz Evrope. Ova ostrva zauzimaju površinu od 261 kvadratna kilometra. Oslanjaju se na turizam, a nekada su bila najveći izvoznici šećera. Na mestima na kojima su se prostirale plantaže danas se nalaze mnogi hoteli i parkovi.

Lihtenštajn

Na površini od 160 kvadratnih kilometara, u planinskom vencu Alpa, između Švajcarske i Austrije, prostire se monarhija Lihtenštajn.

San Marino

Najstarija država sveta, okružena Italijom, obuhvata 61 kvadratni kilometar površine i broji nešto više od 30 hiljada stanovnika.

Tuvalu

Država u Pacifičkom okeanu, do 1978. godine pripadala je Britaniji i bila poznata pod nazivom Ostrva Elis. Danas, ova država koja se prostire na 26 kilometara kvadratnih broji oko 10 hiljada stanovnika.

Republika Nauru

Ova država predstavlja najmanju ostrvsku državu. Zauzima 21 kvadratni kilometar i nalazi se u Pacifičkom okeanu. Poznata je kao zemlja sa najvećom stopom gojaznih ljudi i obolelih od dijabetesa.

Monako

Kraljevina Monako prostire se na samo 2 kvadratna kilometra i predstavlja dom bogataša. Sa tri strane okružena je Francuskom, dok četvrtu granicu čini Mediteran. Reč je o najgušće naseljenoj zemlji na svetu koja je poznata i po trkama Formule 1.

Vatikan

Najmanja svetska država je Vatikan. Nalazi se u Rimu i predstavlja centar Katoličke crkve. Zauzima površinu od 0.44 kilometra kvadratna, a dom je i najveće crkve, Bazilike Svetog Petra.

12/07/2022 11:59

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments