Kako biološki sat utiče na raspoloženje?

12/05/2023 11:17

Kako biološki sat utiče na raspoloženje?

Ukoliko dođe do poremećaja u biološkom ritmu, posledice mogu biti i učestale promene rapoloženja. 

Naučnici otkrivaju da biološki sat utiče na sve ćelije u telu, što prouzrokuje česte promene raspoloženja.

Otkucavanje biološkog sata

Rezultati istraživanja koje je uključilo 91.000 ljudi, pokazali su da su poremećaji ovog “sata” usko povezani s poremećajima kao što su bipolarni poremećaj, depresija i drugi problemi. Ovakvi poremećaji u radu biološkog sata mogu dovesti do pojačanih promena raspoloženja.

Stručnjaci sa Univerziteta u Glazgovu ističu da je moderno društvo u sve većem disbalansu sa redovnim i normalnim dnevnim ritmovima.

Jedan od razloga za poremećaj sna i života tokom dana, svakako je mobilni uređaj. Naime, stručnjaci napominju da osobe koje u toku kasnih večernjih sati provode vreme na društvenim mrežama, imaju problema u toku noći, u toku sna. Ističu da ljudi nisu bića koja su evoluirala kako bi 24 časa sedmično gledala u svoje mobilne uređaje, pogotovo u vreme kada bi trebalo da spavaju i odmaraju.

Zato se i ne treba čuditi kada dođe do promena u radu biološkog sata.

Osobe koje su učestvovale u ispitivanju, nedelju dana su nosile monitore koji beleže promene u bioritmu. Poremećaji koje su monitori beležili jesu sve aktivnosti u toku noći odnosno neaktivnosti preko dana.

U ovakvom odnosu, aktivnost noću-neaktivnost danju, ispitanici su pokazali i do osam posto više promena raspoloženja od osoba čije su aktivnosti “normalne”. Takođe, istraživanje je pokazalo i porast stope depresije, bipolarnog poremećaja, nisku stopu sreće, spore reakcije i ostale promene raspoloženje kod ispitanika koji su aktivniji noću, odnosno kod osoba s poremećenim bioritmom.

Istraživanja nisu utvrdila da li su u pitanju uzroci mentalnih poremećaja ili samo simptomi, što će dodatna istraživanja pokazati.

12/05/2023 11:17

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments