Američka psihološkinja tvrdi: PMS je mit!

27/11/2017 15:12

Američka psihološkinja tvrdi: PMS je mit!

Premenstrualni sindrom (PMS) oseća milion žena širom sveta svakog meseca. Uz promenu raspoloženja, simptomi su bol u grudima i nadutost. Ipak, jedna psihološkinja tvrdi da je u pitanju čista izmišljotina.

Psihološkinja Robin Stajn Deluka veruje da su žene decenijama unazad čitale laži iz knjiga i magazina kada je u pitanju PMS. “Internalizovale smo ideju da naše telo mora da ima mana. Mislim da se žene ovako osećaju, jer su preplavljene obavezama u toku dana”, izjavila je Robin za Mejl onlajn.

PMS ne postoji?

Prema njoj, mnogi od simptoma PMS-a poput grčeva, nadutosti i depresije jednostavno su znaci da su žene pod stresom, a PMS je samo izgovor.

Dok ova psihološkinja priznaje da hormoni mogu da izazovu neprijatne simptome, u isto vreme smatra da oni nisu ni izbliza ozbiljni kako se predstavljaju i dodaje da svi osećaju slične simptome s vremena na vreme.

S druge strane, Džojs Harper, profesorka sa UCL-a (Univerzitetskog koležda London) ima drugačije mišljenje i smatra da su hormoni krivi za promene raspoloženja.

“Oko 95% žena u nekom trenutku oseti posledice PMS-a. Nije u pitanju prekomeran rad ili stres. Ne slažem se da žene ovime samo traže izgovor. Ne možemo da sprečimo PMS”, izjavila je Džojs.

Ovo nije prvi put da istraživači dovode u pitanje validnost PMS-a, a slična teorija kružila je svetom 2012. godine, kada je jedna studija tvrdila da PMS ne postoji.

27/11/2017 15:12

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments