Može li pivo da zameni gorivo?

13/05/2023 10:46

Može li pivo da zameni gorivo?

Naučnici otkrili zanimljiv podatak – na koji način možemo iskoristiti pivo

Hemičari sa Univerziteta u Bristolu sproveli su istraživanje, u kojem glavnu ulogu igra pivo. Naime, upotrebili su pivo kao glavni sastojak za proizvodnju, verovali ili ne, održivog benzina.

Pivo kao gorivo

Istraživanje je sprovedeno u cilju otkrivanja alternativnih fosilinih goriva, koja bi zamenila dizel i benzin. Kako etanol ne predstavlja odgovarajuću zamenu, zbog manje gustine energije, meša se u velikoj meri sa vodom što prouzrokuje koroziju motora.

Naučnici su pokušali da dođu do rešenja testiranjem butanola, koji se pokazao kao dobra alternativa. Ipak, ovo nije idealno rešenje, jer se do butanola teško dolazi iz održivih izvora.

Prema navodima vođe tima ovog istraživanja, Dankana Vasa, alokohol u alkoholnim pićima jeste etanol, koji je potreban i odgovarajući za pretvaranje u butanol.

Butanol poseduje potreban potencijal i mogao bi da se koristi kao zamena za benzin. Testiranje je pokazalo da potencijal butanola može podići najkvalitetnije pivo.

Pretvaranje etanola u butanol naziva se katalizator. U pitanju je tehnologija u kojoj se koriste razne hemikalije za ubrzavanje i kontrolu hemijskih reakcija.

Hemičari navode da se pivo ipak neće korisiti kao glavni sastojak, na industrijskom nivou, u ovom procesu. Njihov cilj jeste, dobiti etanol za gorivo kroz fermenataciju, koja će u velikom postotku imati sličan hemijski sastav piva. Napominju i da je pivo trenutno, najbolja solucija, odnosno “materijal”, koji je dostupan za naučno testiranje i anallizu.

13/05/2023 10:46

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments