Šta je Lahajnsko podne?

06/08/2021 11:14

Šta je Lahajnsko podne?

Reč je o prirodnom fenomenu. Naime, Lahajnsko podne je specifična pojava za predeo Ekvatora.

U pitanju je jedan od najinteresantnijih prirodnih fenomena.

Tačno u podne

Nakon što sat otkuca podne u glavnom gradu Havaja, Honoluluu, nestaju senke.

Ovaj tropski raj, bogat turistima tokom sezone i meseca jula, čuva ovaj zanimljiv fenomen. Za njega su čuli samo pojedini i retko ko primeti momenat kada nastupi ovaj fenomen.

Zašto nema senke?

Naziv Lahajnsko podne ili “lahaina” u prevodu znači “okrutno sunce”. Ovaj prirodni fenomen dešava se dva puta godišnje na Havajima. Reč je o posledici položaja Sunca u odnosu na Zemlju. Naime, dva puta godišnje Sunce se nalazi tačno iznad planete. Tačka u kojoj se Sunce u tom trenutku nalazi naziva se Sunčev zenit.

Stručnjaci objašnjavaju da tada sunčevi zraci obasjavaju Zemlju pod pravim uglom. Kako su uglovi koji pokazuju lokaciju Sunca u odnosu na objekte na Zemlji glavni činioci senki, tokom ovog fenomena, oni nestaju jer su uglovi poravnati.

Takođe, tokom fenomena priroda igra igru sa našim čulom vida. Mozak tokom života razvija naviku i koristi senke kao pokazatelje raznih stvari, kao što su veličina, pokret i doba dana. Kada dođe do odsustva senki mozak na teži način obrađuje vizuelne nadražaje.

Lahaina podne se dešava u maju i julu, a datum se razlikuje svake godine. Ovaj fenomen pored Havaja možete videti i na područjima oko Ekvatora.

06/08/2021 11:14

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments