Kinezi osmislili neobičan projekat

06/07/2018 09:57

Kinezi osmislili neobičan projekat

Kinezi prednjače u svetu robotike ali i kreativnim idejama. Naime, ovog puta osmislili su nešto sasvim drugačije. Reč je o robotu koji govori kineski i engleski.

Ovaj robot podučava matematiku, ima smisla za humor i glavni je pokretač društvenih igara.

Neobična pratnja

Robot veličine deteta predstavljen je u Šangaju i zamišljen je kao pratnja najmlađima.

Ukoliko dete nema s kim da se druži ni da se igra, tu je novi robot – dadilja “iPal”. Robot se pokreće zahvaljujući točkićima, ima pokretljive ruke, dok se na njegovim “grudima” nalazi velik tablet ekran.

On ume i da prepozna lice zahvaljujući visokoj tehnologiji i pokretljivim očima.

Suosnivač razvojne kompanije Avatar Mind Robot Technology, Tingju Huang, navodi da je robot zamišljen kao pratnja i društvo deci. Kompanija sa sedištem u Nankingu, osnovana je 2014. godine.

Član porodice

Prethodno iskustvo sa “iPal” – om, pokazalo je da dete robota prihvata kao člana porodice, odnosno posmatra ga kao drugo dete, ističe Huang.

Robot predstavlja i određeno sredstvo za komunikaciju. Naime, roditelji mogu kad požele da razgovaraju sa detetom, kao i da ga nadgledaju zahvaljujući senzorima koje robot sadrži. Kada je reč o boji, dete može da izabere između robota bele boje sa ružičastim, zelenim ili plavim ivicama.

Cena ovakve, neobične dadilje iznosi 1.200 evra, dok luksuzniji model sa dužim trajanjem baterije i većim tablet ekranom košta 1.720 evra.

U planu je proizvodnja robota koji će praviti društvo starijim osobama i podsećati ih na uzimanje terapije. Biće programirani tako, da u slučaju hitnog slučaja pozovu pomoć.

Iz kompanije ističu da je namena robota da pomogne u obavljanju posla i obaveza, a ne zamena člana porodice.

FOTO:www.daily-sun.com

06/07/2018 09:57

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments