Gorko sladak ukus najpoznatijeg slatkiša

07/04/2021 18:13

Gorko sladak ukus najpoznatijeg slatkiša

U potkrovlju kuće u Engleskoj pronađena je čokoladica stara 121 godinu. Naime, ona je bila deo pošiljke britanskim vojnicima, koju je kraljica Viktorija slala na ratište u Južnoafričku Republiku. Čokolada je pripadala je Henriju Edvardu Pastonu Bedingfildu. Ovaj engleski aristokrata borio se u Drugom burskom ratu.

                                               foto: Reuters

U svojoj originalnoj limenci čokolada je bila sakrivena u šlemu, koji je pronađen u Henrijevom 500 godina staroj porodičnoj kući. Kako prenosi Rojters, na čokoladici je sačuvana ručno ispisana poruka kraljice Viktorije – Želim vam srećnu novu godinu, ugraviran je natpis kao i kraljičin portret. Čokoladica je izložena u tamošnjem muzeju, a veruje se da Henri zadržao šlem i čokoladu, kao uspomenu.

Istorijat čokolade

Ovaj pronalazak biće upisan na listu duge i burne istorije nastanka planetarno obožavane poslastice. A kako kažu istraživanja, u svom tečnom stanju čokolada je korišćena još pre 3.500 godina. I to na severu Centralne Amerike. Civilizacija Maje su pravile čokoladni napitak od mrvljenog semena kakaa, vode i ljute paprike. Bio je poznat kao hrana bogova.  Osim njih, čokoladno piće pravili su i Astec poznato kao: ksokoati – “gorka voda”.

U Evropi španski vojnici su prvi pripremali čokoladu u tečnom stanju, dodavajući joj šećer i cimet, a u toj državi sredstvo plaćanja bilo je zrno kakaa (200 kakao zrna = 1 španski real = 4 centa). Prva knjiga posvećena čokoladi pojavila se u Meksiku 1609. godine, a prva prodavnica čokolade otvorena je u Londonu 1657. godine. Dok je čokoladu, kakvu danas poznajemo, napravio Holanđanin Konradu J. van Houtenu. On je 1828. godine patentirao hidrauličnu presu za drobljenje zrna kakaa kako bi se dobio kakao prah.

pročitajte još i kako čokolada utiče na nas organizam?

Čokolada u Švajcarsku došla 1750. godine i to preko italijanskih trgovaca. A prva fabrika čokoloda u toj državi otvorena je tek posle sedam decenija. A pola veka kasnije sin mesara iz grada Vevija, Daniel Peter je javnosti predstavio prvu čokoladu s mlekom i to 1875. godine.

Prema dokumentaciji prvi kolač od čokolade bila je austrijska Zaher torta, koja je nastala je 1778. godine. Svetsko tržište danas broji preko 600 različitih ukusa čokolade.

pročitajte još i : Propadaju tone najkvalitetnijeg kakaa

Sladak ukus, a gorka proizvodnja

U pozadini industrije čokolade stoji plod tropskog drveta Theobroma cacao. I kao što se radi na plantažama kafe i cveća, tako su i ovde ljudi vrlo malo plaćeni za posao. Često su i deca, uzrasta od 10 do 15 godina, primorana da rade teške poslove. Ova eksploatacija dece najviše je zastupljena u Gani i Obali Slonovače, tačnije u državama koje su najveći svetski proizvođači kakaa. Procenjuje se da tamo oko 250.000 dece radi teške fizičke poslove.

Danski novinar Miki Mistrati, je 2010. Godine objavio dokumentarni film The Dark Side of Chocolate, što je bio jedan od prvih načina da se skrene pažnja javnosti na dešavanja u “kakao zemljama”. Uz eksploataciju dece, upućeni tvrde, da čokoladni svetski giganti kupuju nelegalno uzgajani “prljavi kakao” i mešaju ga sa čistim kakao biljke.

Poslastica

Uprkos svemu, čokolada ima neodoljiv ukus i koristi se i u pravljenju slatkiša, ali i u slanim jelima. A jedan od sjajnih poslastica je čokoladni koktel sa Frankonia tamnom čokoladom.

Potrebno je:

1 kašičica otopljene Frankonia tamne čokolade

2 kašičice smeđeg šećera

¾ limete iseckane na kockice

8 listova nane (jedan za dekoraciju)

100ml tamnog ruma

10ml čokoladnog likera

mrvljeni led

Priprema: Prvo u čašu sipajte liker, pa dodajte limetu, šećer i nanu. Zatim sipajte otopljenu čokoladu i dodajte mrvljeni led. Rum sipajte na kraju preko leda i promešajte.

 

07/04/2021 18:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments