Kako vanzemaljci mogu da nas otkriju?

05/07/2018 12:19

Kako vanzemaljci mogu da nas otkriju?

Pod pretpostavkom da postoji oblik života van planete, naučnici postavljaju tezu: mogu li i na koji način druge vrste otkriti naše postojanje?

Mišljenje stručnjaka je podeljeno.

Otkriva nas tehnologija

Jedna grupa naučnika smatra da će vanzemaljski oblik života biti uočen zahvaljujući satelitima i drugim telima, koja se nalaze oko njihove planete, dok druga grupa stručnjaka veruje da potencijalni susret ne bi bio dobar za čovečanstvo.

Prema poslednjim istraživanjima i procenama astronoma, postoji 80 odsto šansi da su ljudi sami u svemiru.

Tim stručnjaka koji se bavi potragom za vanzemaljicma tvrdi, da bi inteligentna civilizacija mogla biti otkrivena zahvaljujući njenoj tehnologiji. Naime, isti slučaj je i sa Zemljom. Postojanje života na Zemlji otkrili bi njeni sateliti, smešteni u Klarkovom pojasu.

Ovi sateliti ispunjavaju područje geostacionarne orbite, koja se nalazi na više od 35.400 kilometara od površine Zemlje.

Iako ovaj pojas ispunjava mali broj satelita, oni se vrlo lako mogu uočiti iz velike daljine. Ukoliko bi broj satelita brzo narastao, predviđa se da bi do 2200. godine bili vidljivi i iz drugih sistema.

Naučnici smatraju da je reč o tragovima na koje treba obratiti pažnju.

Tehnološki virusi predstavljaju potencijalnu opasnost

Potragu za drugom civilizacijom osporava veliki broj stručnjaka. Prema mišljenju istih, otkriće i susret sa drugom vrstom ne bi bio dobar za čovečanstvo. Veruju da bi vanzemaljici mogli izazvati apokalipsu na Zemlji, čak i da je nikad ne posete.

Mora se uzeti u vid i pretpostavka da bi kontakt sa drugom vrstom bio presudan, odnosno da bi zlonamerne namere mogle uništiti civilizaciju na Zemlji. Dovoljno bi bilo poslati poruku sa opasnom veštačkom inteligencijom, koja bi mogla uništiti čovečanstvo jednim tehnološkim virusom.

Tim stručnjaka analizirao je mogući scenario, pa tako i način čitanja potencijalne poruke koja bi stigla na Zemlju iz svemira. Podaci su pokazali da bi bilo nemoguće otkriti da li je poruka opasna pre otvaranja. Najsigurnija stvar je odbaciti pristiglu poruku, bez razmišljanja.

Japanski fizičar Mičio Kaku mišljenja je da su vanzemaljci, ukoliko postoje, mnogo napredniji od ljudi. Njihova tehnologija je mnogo ispred naše, te bi odašiljanje poruka u svemir, trebalo svesti na minimum.

05/07/2018 12:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments