Na današnji dan preminuo Bora Stanković

22/10/2015 14:25

Na današnji dan preminuo Bora Stanković

Na današnji dan, 22. oktobra 1927. godine,u Beogradu je preminuo jedan od naših najznačajnijih pisaca realizma, Borislav Bora Stanković.

Rođen je 31. marta 1876. godine u Vranju, a kako je rano ostao bez oba roditelja, odgajala ga je majka njegovo oca, baba Zlata.

U Vranju je završio osnovnu školu i sedam razreda gimnazije, koja danas po njemu nosi naziv. Nakon tofa je u Nišu završio gimnaziju, da bi u Beogradu upisao Pravni fakultet.

Njegova drama “Koštana” objavljena je 1902. godine i prema rečima pisca, predstavlja pozorišnu igru u četiri čina. Stanković je ovo delo prepravljao sve do konačne verzije koja je objavljena 1904. godine.

Iste te godine završio je i Pravni fakultet i oženio Beograđanku Angelinu Milutinović, sa kojom je imao tri ćerke.

Svoj najpoznatiji roman “Nečista krv” objavio je 1910. godine, koja je odmah proglašen remek delom srpske književnosti.

Pet godina kasnije – 1915. godine ostvio je porodicu u Kraljevu, da bi se kao poslanik Ministarstva vera povlačio pred neprijateljem u Niš sa moštima Stefana Prvovenčanog. Nakon toga u Podgorici su ga Austrougari zarobili i poslali u Derventu. Godinu dana kasnije oslobođen je zahvaljujući prijatelju, kada je uspeo da se vrati kući u Beograd.

Skoro do 1920. godine pisao je za Beogradske novine – kulturnu rubriku, kako bi uspeo da prehrani porodicu.

Činovnik Ministarstva prosvete u Umetničkom odeljenju postaje 1920. godine, da bi četiri godine kasnije – 1924. godine proslavio 30 godina svog književnog stvaralaštva. Tada je “Koštana” ponovo počela da se štampa i igra.

Još neka od dela koje je napisao Bora Stanković su i: knjige “Božji ljudi”, “Stari dani”, “Pokojnikova žena”; pripovetke “Baba Stana”, “Bekče”, “Copa”, “Đurđevdan”, “Ljuba i Naza”, “Manasije” itd.

Preminuo je 22. oktobra 1927. godine u Beogradu i sahranjen je na Novom groblju.

Biografije drugih značajnijih istorijskih ličnosti nalaze se OVDE.

22/10/2015 14:25

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments