Otkriveni novi solarni sistemi sa planetama

15/06/2018 10:52

Otkriveni novi solarni sistemi sa planetama

Naučnici otkrili nove solarne sisteme sa planetama slične Zemlji.

Nasini stručnjaci pomoću teleskopa otkrili dva solarna sistema.

Otkriveni solarni sistemi puni svetova

Nasini stručnjaci otkrili nove solarne sisteme pune sopstvenih svetova, slične Zemlji. Podaci su pokazali da se dva sistema nalaze blizu jedan drugog.

Naime, jedan sistem udaljen je samo 160 svetlosnih godina od naše planete. Ovaj sistem uključuje tri planete koje su po veličini slične planeti Zemlji.

Naučnici veruju da su u pitanju nenastanjena područja, jer se ove planete nalaze blizu svog sunca, te je temperatura na njima izuzetno visoka. Ovo otkriće predstavlja još jedno u nizu, što nam pokazuje da su ovakve planete česte širom galeksije i da postoji verovatnoća da na jednoj od njih postoji život ili bar mogućnost za život.

Drugi otkriveni sistem sadrži znatno veće planete. U pitanju su svetovi, koji poput prvog sistema, orbitiraju oko crvenog patuljka, poznati i kao superzemlje.

Pojava crveni patuljak

Crveni patuljak predstavlja stare i male zvezde, pa su dva sunca ovih sistema manje topla od našeg. Ipak, novi otkriveni sistemi su toliko blizu jedan drugom da se veruje kako je temperatura previsoka za život.

Do otkrića novih sistema došla je misija K2 Nasinog satelita Kepler. Zadatak Keplera je da posmatra trajanje sjaja zvezda i registruje opadanje, onda kada planeta pređe ispred svog sunca. Nakon što se to dogodi, astronauti pokušavaju da otkriju o kojoj planeti je reč.

Ovi podaci, prema mišljenju istraživača moći će da se koriste i u daljim istraživanjima, zahvaljujući novom svemirskom teleskopu Džejms Veb. Dalja istraživanja ove oblasti omogućiće lakše razumevanje atmosfere planeta.

15/06/2018 10:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments