Šta bi nam se desilo da danas živimo u Černobilju?

16/07/2022 12:51

Šta bi nam se desilo da danas živimo u Černobilju?

Kada je reaktor 4 eskplodirao 26. aprila 1986. godine, u atmosferu je puštena ogromna količina radioaktivnih materija, a oblak je stigao i do Engleske. Ovo je bila jedna od najvećih nuklearnih katastrofi ikada.

Tada, iz Černobilja i okoline evakuisano je oko 116 hiljada ljudi. Mnogi su preminuli odmah, a njih 4.000 umrlo je direktno od posledica radioaktivnosti kasnije, tokom godina. A šta bi se desilo sa nama da danas tamo živimo?

U to vreme, ljudi koji su bili izloženi ovoj nuklearnoj katastrofi, preneli su da im je koža gorela i da su imali opekotine. Danas, 33 godine kasnije, napušteni grad Černobilja postao je turistička destinacija. Dva hotela primaju goste, a ukrajinska vlast planira da od ovoga napravi novu turističku ponudu.

Pročitajte i… Činjenice o životinjama Černobilja

Stručnjaci kažu da danas, ovaj stari ukrajinski grad ne predstavlja opasnost po naše zdravlje. Većina zone više nije radioaktivna niti opasna. Ipak, postoji nekoliko crvenih zona, a kao bismo tamo živeli, dugoročno, povećali bi rizik da dobijemo neku vrstu kancera.

Stoga se život u Černobilju ne preporučuje.

Ton zone.

16/07/2022 12:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments