Ko je stariji – koka ili jaje?

05/06/2018 10:34

Ko je stariji – koka ili jaje?

Ovo pitanje predstavlja večitu dilemu, ali i izraz koji često možemo čuti u svakodnevnom govoru.

Da li su naučnici napokon došli do odgovora?

Kada su ptice počele da leže na jajima?

Istraživanje koje je obuhvatilo analizu ptičijih fosila, odnosno fosila karlice ptica, sprovedeno je na britanskom Univerzitetu u Linkolnu. Naime, rezultati analize pokazali su da su ptice počele da leže na jajima relativno skoro.

Preci ptica bili su preveliki i preteški, kako bi ležali na jajima. Studija je pokazala da je proces inkubacije karakterističan pticama koje su evoluirale, u poslednjih 100 miliona godina.

Paleontolozi tvrde, da su pojedine vrste dinosaurusa, preci ptica, sedeli na svojim gnezdima, kako bi inkubirali jaja.

Vođa istraživanja s Univerziteta u Linkolnu, Čarls Diming, navodi da takve špekulacije nisu činjenice. Tačno je da je veći broj fosila ptica otkriven u poslednjih trideset godina, ali su pokazatelji i dokazi njihovog reproduktivnog ponašanja, nejasni.

Ispitana je veličina i nosivost jaja 21 vrste primitivnih ptica, kako bi se proverilo i otkrilo da li su ove, primitivne ptice, ležale na svojim jajima. Istraživanje je uključilo i proveru jedne od najstarijih vrsta primitivnih ptica ikad otkirvenih, u pitanju je Archaeopteryx, koja je postojala pre 150 miliona godina.

Rezultati su pokazali da su jaja bila previše slaba kako bi izdržala težinu ptica. Neke vrste, dostizale su težinu oko tri puta veću od težine koju bi jaje moglo da podnese.

Danas ptice ležu jaja koja su uglavnom prilagođena njihovoj težini. Zaključak istrtaživanja glasi da je kontakt inkubacija evoluirala razvojem karlice ptica, u poslednjih 100 miliona godina.

05/06/2018 10:34

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments